Snatterier och stölder i matbutiker är ett stort problem och butiker placerar vissa produkter bakom disken, till exempel stöldbegärliga varor som choklad och oxfilé. Coop Gamlestaden i Göteborg placerar även rullarna med aluminiumfolie bakom disk.

– Butiken har haft upprepade problem med stölder av aluminiumfolie och har valt att sälja den bakom disken, säger Coops pressekreterare Ann Persson.

Inga fler säkerhetsåtgärder

Åtgärden har vidtagits enbart på Coop i Gamlestaden och det är inte aktuellt att applicera åtgärden i alla butiker. Coop Gamlestaden planerar inte att placera fler produkter bakom disken, och inga fler säkerhetsåtgärder har vidtagits.

Snatterier leder till fler varor bakom disk

Nyheter

Handels menar å sin sida att det låter horribelt att det har gått så långt, och att det behövs andra insatser för att öka tryggheten på arbetsplatserna.

Anledningen till att det snattas

Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handels, menar att det kan vara potentiella kunder eller organiserad brottslighet som ligger bakom stölderna och uppmanar arbetsgivarna att ta sitt ansvar.

– Flera väktare behövs för att skapa trygghet för de anställda. Om det är stökiga områden där det finns gäng eller ungdomsgäng i butiken så är det arbetsgivarens ansvar att söka upp väktare som patrullerar ständigt där. Det lugnar ner ganska mycket.

Coop vet inte varför aluminiumfolie är populärt att sno, men enligt uppgifter är anledningen att rökheroin läggs upp i aluminiumfolie och hettas upp med en tändare.