Handelsnytt har ringt runt till fyra stora köpcentrum och kollat vad hittegodsavdelningarna egentligen får in.

Det vanligaste folk tappar bort är nycklar, plånböcker, telefoner, vantar, snuttefiltar och shoppingkassar med nyinköpta varor. Men ibland får hittegodsavdelningarna in udda grejer.
– En gång fick vi in ett par löständer. Det var en dam som lagt dem i ett glas på en av restaurangerna. Som tur var fick hon tillbaka dem, berättar Martina Domert och Malin Lundgren på Kupolen i Borlänge.

Coop-butik placerar aluminiumfolie bakom disk

Arbetsmiljö

Tappat bort bilen

De säger också att det inte är helt ovanligt att folk tappar bort sin bil.
– Det är ju en lite annan grej men de kan vara helt desperata och vet inte var de har ställt bilen.

Efter en vecka på Kupolens hittegodsavdelning lämnar de över värdesaker till polisen. Det som inte är värdesaker, till exempel vantar och mössor och påsar med nyköpta grejer, går till välgörenhet.

Ring för 6000 kronor

På Emporia i Malmö skickas också värdesaker till polisen men de flesta hinner få tillbaka sina saker innan dess, enligt hittegodsavdelningen. En gång var det en man som glömt en ring han köpt till fru, som var värd 6 000 kronor.

Vad var det som luktade?

I Nordstan i Göteborg fick hittegodset ta hand om en ryggsäck som efter ett par dagar började lukta väldigt starkt. Det var en lagrad ost.

I Skärholmens köpcentrum i Stockholm finns ingen reception så där får centrumledningen ta hand om värdesakerna, övrigt hittegods lämnas in i butikerna.