Vad gör en supervärvare?
– Vi är ute i butikerna och söker upp medlemmar och kollar hur de har det på jobbet. Och så försöker vi värva de som inte är med och försöker förklara på ett lättförståeligt sätt varför de ska gå med i facket. Det är det roligast jag gjort. Det är ett tacksamt arbete för jag får hjälpa människor och det är det bästa som finns.

7 saker alla bör veta om rast

Frågor om jobbet

Varför är det viktigt att värva medlemmar?
– Därför att ju fler vi är desto starkare blir vi. Många unga i dag tror att de bara har skyldigheter och inga rättigheter.

Vilka är lättast att värva? Och vilka är svårast?
– Konstigt nog är det dem med någorlunda trygg anställning som är lättast. De som jobbar extra eller har visstid tycker inte alltid att de behöver gå med i facket. De svåraste är ungdomarna som har sitt första jobb. De är rädda att de ska bli en rival mot chefen om de går med i facket.

Vilka argument funkar bäst?
– Jag brukar börja med att berätta att min bakgrund är 16 år i butik och jag vet hur det är. Då brukar en del mjukna. Sedan funkar det alltid att gå in på hur ett schema ska se ut och vad de ska ha i lön.

Vad funkar inte?
– Att prata om försäkringar. Många unga säger att de redan har försäkringar via mamma och pappa. Det är en sådan där tråkig sak som ingen vill prata om.

Du var nyss på en utbildning hos Handels för landets bästa medlemsvärvare. Hur var det?
– Det var galet roligt. Mycket tack vare att vi som var där blivit ditskickade av våra Handelsavdelningar för att vi är duktiga och brinner för det här. Det var bra struktur och alla fick komma till tals.

Antal medlemmar i Handels

Den sista augusti hade förbundet 155 519 medlemmar.
I september gick 1 572 personer med i facket medan 1 934 gick ur.
Sedan årsskiftet har antalet medlemmar minskat med 972.

Källa: Handels.