Vi är säkra på att det beror på att våra frågor inte får den prioritering som de behöver och att LO inte kräver mer av partiet. Socialdemokraterna behöver skapa en vision för ett samhälle som gynnar oss arbetare.

”Jag vill ha tillbaka mitt arbetarparti”

Insändare

S fick endast 41 procent av rösterna av väljarna inom LO-yrkena. Den samlade högern (SD+M+C+KD+L) fick 47 procent av våra röster, varav SD fick hela 24 procent. Det är ett uppenbart fiasko. Vi tror att om LO och Socialdemokraterna hade skött valrörelsen bättre och satt våra frågor på dagordningen hade vi haft ett valresultat bland arbetare på närmare 60 procent.

Vår paraplyorganisation, LO, har inte ställt tillräckliga krav på Socialdemokraterna för att de ska få vårt stöd. De viktigaste frågorna är tryggheten på arbetet. Något som har blivit sämre, inte bara under regeringen Reinfeldt, utan också S och MP:s tid vid makten.

De otrygga anställningarna är fortfarande kvar, och fler och fler är anställda på otrygga tidsbegränsade kontrakt. Inom handeln är det inte ovanligt att en 25-åring har skrivit på 30–90 anställningsavtal under sin tid i arbetslivet. Otryggheten leder till att många unga får kämpa för att få ekonomin att gå ihop. Det konstanta jagandet efter fler timmar, tryggare anställning och mer i plånboken får många att stressa sönder sig. Rätt till heltid och fast anställning är den viktigaste frågan för många arbetare, framförallt inom handel, hotell och restaurang och vård och omsorg.

Handels och SD

”Låt facket vara helt opolitiskt!”

Insändare

Våra arbetsplatser har också blivit otryggare gällande liv och hälsa. Fortfarande dödas minst en arbetare i veckan på sitt jobb. Förra året var det cirka 121 000 som skadade sig i arbetet. Det har blivit lättare för arbetsgivare att strunta i arbetsmiljölagar och föreskrifter. Företagsböter har blivit till avgifter, personen med arbetsgivaransvar är svårare att fälla för brott och Arbetsmiljöverket har inte nog resurser för tillsyn.

I dag är det svårt för en arbetare att jobba fram till 65 utan krämpor och funktionsnedsättningar. Samtidigt vill nästan alla partier att vi ska jobba längre. Enligt det nu nedlagda Arbetslivsinstitutet lyfter en kassörska i snitt två ton om dagen. Arbetsgivarna visar ett väldigt litet intresse för att göra de investeringar som krävs för att till exempel fabriksarbetare ska slippa använda sina kroppar för att flytta tunga och otympliga grejer.

LO har inte krävt att dessa frågor drivs tillräckligt starkt av Socialdemokraterna. LO behöver lyssna mer på sina medlemsförbund och deras medlemmar. Skulle LO ha drivit en valrörelse där man förklarade för partierna att om de driver det vi arbetare tycker är viktigt så har de också vår röst så hade valresultatet sett annorlunda ut.

Det är dags för Socialdemokraterna att lyssna på våra krav. De måste också vara med och skapa en vision för ett samhälle som gynnar oss arbetare, men som inkluderar alla.