– Man undrar ju lite vad de håller på med. Hur vågar de riskera sitt renommé? Och de borde ju ha fattat vilken enorm tillgång en gravid influencer kan bli med tanke på vad de säljer. Det är anmärkningsvärt, säger Mattias af Malmborg, jurist på LO-TCO Rättsskydd, som företräder Handels medlem.

Forskaren: Därför är dåliga chefer så förödande

Hallå där

Kvinnan hade varit på två anställningsintervjuer och när chefen ringde och erbjöd henne jobbet som influencer coordinator tackade hon genast ja. De bestämde att hon skulle börja ett specifikt datum. Kvinnan berättade glatt för familjen om den nya anställningen och hon sade upp sig från sitt gamla jobb.

Skulle skriva kontrakt

Några dagar senare träffades de för att skriva kontrakt. Chefen visade runt i lokalerna och introducerade kvinnan som den nya kollegan.
Innan kvinnan skulle skriva på kontraktet berättade hon att hon just fått veta att hon var gravid. Chefen sa då att hon behövde göra en ny bedömning av kvinnan, eftersom det redan var två anställda på företaget som var gravida. Chefen skulle prata med vd:n och återkomma.

När kvinnan inte hört något på tre dagar hörde hon av sig till chefen och fick veta att bolaget inte längre kunde anställa henne.
– Det är ju fritt att anställa vem du vill men du får inte diskrimera utifrån till exempel kön. Tänk dig att det skulle vara en kille. Han hade ju antagligen fått jobbet, säger Mattias af Malmborg.

Kräver 150 000 kronor

Nu stämmer Handels företaget i tingsrätten för diskriminering och kräver 150 000 kronor i ersättning. Facket kräver också skadestånd för brott mot lagen om anställningsskydd eftersom de menar att kvinnan var anställd då hon blivit muntligt lovad jobbet.
– Det finns inga krav på att en anställning ska vara skriftlig. Men det kan bli en bevisfråga om arbetsgivaren nekar till att de anställt henne.

Hur vanligt är det att gravida inte får ett jobb?
– Vi ser ju bara de ärenden som kommer till oss. Och dessa kräver ju att du är med i facket och att du orkar gå vidare med det. Så det är nog ett ganska stort mörkertal.

Handelsnytt har sökt ansvariga på företaget för en kommentar men inte fått något svar.