Det började med en händelse på jobbet. Exakt vad vill Cornelia Verdoes inte gå in på. Men hon engagerade sig i det som hade hänt, och fackklubben la märke till hennes driv. När frågan kom från en arbetskamrat i fackklubbsstyrelsen om hon kunde tänka sig att bli jämställdhetsombud var svaret givet.

I skolan var jag den som hela tiden tog diskussioner med lärarna

– Jag har alltid engagerat mig i jämställdhetsfrågor. I skolan var jag den som hela tiden tog diskussioner med lärarna, säger Cornelia Verdoes.

Trots en mansdominerad bransch, och en ibland lite grabbig jargong, tycker hon att Dagab är en bra arbetsgivare ur jämställdhetssynpunkt. Hon har fått stöd av cheferna, och hon märker att företaget anstränger sig för att få in mer kvinnor.

#obekvämarbetstid

Hundratals butiksanställda i metoo-upprop

Nyheter

”Alla vinner på jämställdhet”

Samtidigt handlar jämställdhet om så mycket mer än könsfördelning, poängterar hon.

– Lika viktigt som det är att lyfta hur det är att vara kvinna på lager, är det att ta upp frågor om mäns psykiska hälsa, om ensamhet och att män oftare har svårare att prata. Alla vinner på jämställdhet. Det försöker jag föra fram.

Broschyrer på toaletterna

Hittills har rollen inneburit mycket informationsarbete. Till exempel har hon satt upp broschyrer med information om vad sexuella trakasserier och övergrepp är på samtliga toaletter på jobbet, samt var man vänder sig om något händer. Just nu gräver hon ner sig i andra företags jämställdhetsarbete för att se vad som blir nästa steg.

– Efter metoo känns det som att folk är mer mottagliga för att lyssna. Berättelserna var så starka. Det har banat väg för en större öppenhet. Därför tror jag man vinner mycket på att arbeta med information, säger Cornelia Verdoes och fortsätter:

– Sen måste man också ha kontakt med medlemmarna, vad vill de lyfta?

Pengar mot sexuella trakasserier i spåren av Metoo

Nyheter

Vill man engagera sig i jämställdhetsfrågor på arbetsplatsen ger hon ett råd – våga.

– Man måste våga ta diskussionen helt enkelt. Har du en klubb, gå till styrelsen och ta hjälp av den.

Cornelia Verdoes

Ålder: 21 år.

Jobb: Dagab i Göteborg. Har tidigare jobbat på Ikea och Kappahls lager.

Intressen: Jämställdhetsfrågor, musik, djur och inredning. Bygger gärna egna möbler.

Aktuell: Jämställdhetsombud sedan sex månader.