På Coop Online i Kungens kurva arbetar ett 100-tal anställda med att plocka varor åt kunder som beställt mat via kedjans e-handel. Ungefär tre ur personalgruppen jobbar med att skriva ut och sätta på etiketter på backar som sedan fylls på med varor av lagerplockarna.

Stolbråk när Coop Online förbjuder lagerpersonal att sitta ner

Nyheter

Då ett av arbetsmomenten innebär att skriva har de haft möjlighet att sitta ner under tiden. Den möjligheten togs dock bort med argumentet att ”det inte finns några sittande arbetsuppgifter i en gående verksamhet”. Vidare ansåg företagets driftchef att det var en rättvisefråga. Alla skulle stå.

Coop Onlines inställning fick huvudskyddsombudet att tända till och en 6:6-anmälan skickades till Arbetsmiljöverket, AV.

Ville ta bort den igen

Efter Handelsnytts artikel rapporterade både Aftonbladet, SVT och Dagens Nyheter om stolbråket. Då ändrade sig Coop hastigt och gav tillbaka stolen.

Coop pudlar – anställda får tillbaka stolen

Arbetsmiljö

Men frågan var ändå inte avgjord. När Arbetsmiljöverket besökte arbetsplatsen i slutet på november med anledning av 6:6-anmälan var stolen på plats, men arbetsgivaren argumenterade ändå för att stolen skulle tas bort i framtiden.

Den var återplacerad när vi kom dit, men de ville ta bort den igen

Med anledning av det lägger nu Arbetsmiljöverket ett vitesföreläggande på 50 000 kronor. Enligt myndigheten har medarbetarna rätt att påverka sin arbetsställning, annars kan det på sikt leda till belastningsbesvär och skador i muskler och leder.

– Den var återplacerad när vi kom dit, men de ville ta bort den igen. Vi kände därför att vi var tvungna att göra ett ställningstagande, säger Christina Asplund, chef på Arbetsmiljöverket region Öst.

Kommer följa AV:s beslut

Enligt Tobias Rydergren på Coops presstjänst kommer man nu att följa rekommendationerna.

– Vi konstaterar att vi tyckte olika i den här frågan. Nu har Arbetsmiljöverket slutgiltigt  dömt, och då rättar vi oss naturligtvis efter deras krav. Stolen blir kvar, säger han.

Åtgärderna ska vara genomförda senast den 15 januari.