Clas Ohlson har tagit fasta på Handels undersökning om musik i butik som säger att mer än var tredje butiksanställd tycker att julmusik är påfrestande för arbetsmiljön.

I en egen enkät kommer nu kedjan fram till att även kunder stressas av bjällerklanget. Hela 47 procent tycker att musiken stressar dem.

Avslappnad tomtegubbe

För att mota Olle i grind har kedjan tagit fram en lista med ”stressfri” julmusik. Det handlar om klassiska jullåtar så som Jingle Bells, Hej Tomtegubbar och Winter Wonderland i ”mindfulness-versioner”. Låtarna snurrar nu i samtliga Clas Ohlson-butiker fram till den 24 december.

Clas Ohlsons avslappnade marknadschef Jeff Jackett.

Rapport: Musik i butik – bäst när anställda får välja

Arbetsmiljö

– Det vi ser i vår undersökning är att det är den snabba julmusiken som stressar mest. De här låtarna är mycket lugnare och avslappnande. Det är vårt försök att göra något annorlunda, säger Jeff Jackett, marknadschef på Clas Ohlson till Handelsnytt.

Det är vårt försök att göra något annorlunda

Eftersom det endast är sex versioner som tagits fram mixar man även in vanlig julmusik. Men trots ansträngningen har anställda hört av sig och önskat ännu mer variation.

– Vi har 3 000 anställda så det är svårt att tillfredsställa alla. Men vi märker att den här satsningen, som är en större del av vår kampanj om att stressa mindre i jul, har fallit väl ut. Vår Youtube-film på temat har fått över 2,5 miljoner visningar till exempel, säger Jeff Jacket.

Jeff Jacket säger också att man har jobbat mycket med information bland de anställda om musiken, samt att man använder sig utav en professionell musikleverantör. Precis enligt råden i Handels musikrapport.

– Vi hade planerat den här satsningen innan Handels rapport. Men vi kände så klart att vi var ännu mer rätt ute när den dök upp innan vi startade vår kampanj.

Jag lyssnade på julmusik i 8 timmar

Reportage

Chefen lyssnar själv

­

Men blir verkligen Jingle Bells bättre bara för att det är i en ”mindfulness”-version? Jeff Jackett verkar tycka det.

– Jag gillar den! Den snurrar ofta hos mig här på kontoret. Men det är ju en fråga om volym också. Det är menat som bakgrundsmusik och ska inte ta över.

Vad tycker du om Clas Ohlsons stressfria jullista? Lyssna och avgör själv:

Innehåll från Spotify

Genom att klicka på knappen godkänner du Spotifys dataskydsspolicy.