Han är inte förvånad över att förslagen från utredningen om hållbart arbetsliv gläder Handels.
– Utredningen är en beställning från LO och Miljöpartiet. Det är inte överraskande att Handelsanställdas förbund gillar förslagen, säger Tomas Undin.

Krångelfaktor

Han har svårt att förstå hur förslaget att stärka anställdas skydd mot hyvling ska tillämpas i praktiken. Ändå gillar han det inte.
– Hyvling är inte ett stort problem. Reglering ökar krångelfaktorn och vi anser att det är fel att lagstifta i frågan.

Förhandlingschefen är heller inte förtjust i förslaget att differentiera arbetsgivaravgifterna så visstidsanställningar blir dyrare och tillsvidareanställningar blir billigare för arbetsgivaren.
– Arbetsgivaravgifterna borde sänkas för att svenska lönekostnader ska bli konkurrenskraftiga med länder som Tyskland.

Handels välkomnar förslag om hyvling och sms-jobb

Arbetsrätt

Regleras i avtal

Tummen ner blir det också för förslaget att de som hoppar in på allmän visstid snabbare ska kvalificera sig för fast jobb. Tomas Undin påpekar att kollektivavtalen i handeln redan har regleringar om detta.

– I lager- och e-handelsavtalet förekommer inte allmän visstid. Och i detaljhandeln finns en regel som gör att anställda kvalificerar sig för tillsvidareanställning snabbare. Effekten av en ytterligare skärpning i lag blir bara att arbetsgivare skaffar ett ännu större antal personer som kan hoppa in, säger Tomas Undin.

Han förutspår att Svensk Handel kommer att motsätta sig samtliga förslag när organisationen får möjlighet att ge remissvar på utredningen.