I Handelsnytts enkät till de största företagen i handeln framkommer det att de allra flesta har friskvårdsbidrag. Oftast omfattar förmånen även visstidsanställda. Många arbetsgivare betalar dessutom startavgifter till motionslopp, har olika personaltävlingar, motion i samband med möten och egna gym eller rabatt på gymkedjor.

På Kappahl utnyttjar en tredjedel av de anställda friskvårdsbidraget.

– Vi arrangerar friskvårdstävlingar med priser för att motivera och inspirera varandra till en hälsosam livsstil, säger Anna Andihn, HR-direktör, Kappahl.

Företaget har också en egen hashtag för personalens träning – #activeatkappahl.

Kollegorna som tränar i alla väder

Lön & villkor

Martin & Servera sticker ut med att ge 3 500 kronor i bidrag.

– Våra jobb till exempel inom lager kan innehålla tunga lyft. Vi vill därför ge våra medarbetare ett generöst friskvårdserbjudande där man kan välja många olika träningsalternativ utifrån vad som passar bäst för individen, säger Christina Gezelius, informationschef.

Våra jobb till exempel inom lager kan innehålla tunga lyft. Vi vill därför ge våra medarbetare ett generöst friskvårdserbjudande

Sport- och vildmarkskedjan XXL har inget friskvårdsbidrag.

– Vi uppmuntrar träning, friluftsliv och ett hälsosamt leverne. Vi har valt att prioritera andra förmåner, bland annat ett branschunikt bonussystem. Vid våra samlingar ser vi till att röra på oss tillsammans både för motionens och gemenskapens skull, och vid våra utbildningar är det många svettiga träningspass ihop, säger Johan Ljung, driftchef på XXL.

Det är ovanligt att få träna på arbetstid på de företag som svarat på Handelsnytts enkät. Många anser att det är svårt att få ihop det med schemaläggning i butikerna.

Men på Gekås i Ullared kan personalen under lågsäsong tjäna in ett träningspass på arbetstid genom att göra tre träningspass utanför jobbet.

Gekås ger inget friskvårdsbidrag utan har i stället ett aktivitetscenter i varuhuset med gym, spinning- och yogasal.

– Det kommer nu att utökas med pingisbord och alternativa rörelseträningsmöjligheter för att få igång personer som normalt inte väljer gymet. Vi har jobbat med konceptet mjukstart, som handlar om att få igång rörelsemotorn utan att behöva byta om eller bli svettig, säger Kattis Abrahamsson, HR-chef.

Vi har jobbat med konceptet mjukstart, som handlar om att få igång rörelsemotorn utan att behöva byta om eller bli svettig

Det är upp till företagen att bestämma om det ska finnas friskvårdsbidrag eller inte.

Forskaren: Psykologiskt stöd kan hjälpa otränade

Lön & villkor

Sören Söderman, ombudsman på Handels, tycker att facket ändå kan ställa krav.

– Om du jobbar till exempel på ett lager och lyfter och packar hela dagarna kommer kroppen inte att klara det i längden. Och arbetsgivaren är skyldig att se till att man orkar med sina arbetsuppgifter, säger han.

Sören Söderman tror att de arbetsgivare som inte erbjuder friskvård felaktigt tror att det är dyrt.

– Det handlar ofta om okunskap. Man får ju dra av det på skatten.

Att få till träning på arbetstid trots hårt styrt butiksarbete är heller inte en omöjlighet. Sören Söderman säger att vissa företag schemalägger alla timmar utom en, som den anställda själv får välja när den ska tas ut för träning.

Listan: Så mycket får anställda på 26 företag

Friskvårdsbidrag

Grundregeln är att de flesta motions- och friskvårdsaktiviteter räknas som skatte­fri förmån, till exempel årskort eller klippkort på en gymkedja, lagsporter och skidåkning. Men även olika former av massage och avslappning som bastubad och ljusterapi.

Utrustning som löparskor eller skidor är inte skattefria. Aktiviteterna ska vara av mindre värde och enklare slag och får kosta max 5 000 kronor per år, med vissa undantag. En enskild behandling eller träningstillfälle får inte kosta mer än 1 000 kronor per gång. Det är arbetsgivaren som avgör vilka aktiviteter som ska ingå.

Olika arbetsgivare kan ha olika regler, vissa ersätter alla kostnader, andra en del av t ex ett gymkort. Vissa ger helt bidrag även till deltidare och visstidare, andra inte. Du kan inte spara bidraget till nästa år eller plocka ut bidraget i pengar.

Enligt Expressen har mer än var tredje svensk möjlighet att få friskvårdsbidrag från jobbet. Det är ovanligt att friskvård finns inskrivet i kollektivavtalen inom handeln men det finns i frisöravtalet.

Källor: Skatteverket, Expressen, Handels.