Under högsäsongen i höstas hade Gekås öppet till klockan 22 i stället för 20 på fredagar och lördagar. I år blir det ännu fler långa kvällar – på torsdag, fredag och lördag hela perioden från 26 september och året ut.

Fackklubben är lika kritisk nu som man var i höstas.
– Att handla i butik efter klockan 20 är en onödig lyx. Det är handlarna som skapar behovet, inte kunderna, säger klubbens ordförande Izabela Nanneson.

Klubben kunde inte stoppa utökningen men fick i förhandlingar med arbetsgivaren igenom vissa villkor. Ensamstående föräldrar kan inte tvingas bli schemalagda på sena kvällstider. Gekås har förmått Hallandstrafiken att anpassa busslinjer så att personalen kan ta sig hem. Och Gekås egen gratisbuss till de mer avlägsna parkeringsplatserna ska serva anställda som behöver det efter arbetspassets slut.

Längre öppettider på Gekås

Nyheter

Gekås vd Boris Lennerhov säger i ett pressmeddelande att höstens förlängda öppettider ledde till bättre shoppingupplevelse, färre övertidstimmar och kraftigt ökad försäljning. Ökningen av öppettider och försäljning innebär också arbetstillfällen. Gekås rekryterar just nu 450 medarbetare inför kommande högsäsong. Men Izabela Nanneson är inte imponerad.
– Det är mest visstidsanställningar, inte tillsvidare.

I en artikel i Hallands Nyheter i mitten av februari kritiserade Handels ordförande Susanna Gideonsson Gekås för den stora andelen visstider och deltider på varuhuset. Vd Boris Lennerhov fräste tillbaka att ”det måste vara något hål i huvudet på facket”.

Sedan dess är relationerna mellan fack och företag frostiga. Izabela Nanneson vill inte kommentera Lennerhovs utfall.