I vanliga fall har lågprisvaruhuset Gekås i Ullared öppet till klockan 20 som senast. Men under högsäsongen och julhandeln i oktober och november räcker tiden inte till. Kunder kan vara kvar i kvar i köerna till 21.30 på kvällen, säger tillförordnade vd:n Boris Lennerhov.

– Det har varit enorma köer, trångt och jobbigt. Så kan vi inte ha det. Det blir massor av övertid. Vi planerar ju personalen efter öppettiderna. För att lätta på det trycket kommer vi hålla öppet till 22 i stället, säger han.

”Inte några glädjetjut”

Fackklubben tycker inte att längre öppettider är en bra lösning.

Ingen bonus för Gekås personal för första gången på 17 år

Nyheter

– Det var absolut inte några glädjetjut över beslutet. Vi tycker inte att det finns behov av att hålla öppet till 22 för att handla kläder, säger klubbordförande Izabela Nanneson.

Enligt lag och kollektivavtal får arbetsgivaren inte schemalägga personal mellan klockan 24 och 05. Att hålla öppet till klockan 22 är alltså okej, och klubben har behövt acceptera beslutet. Under förhandlingarna kom de överens med arbetsgivaren att kvällsbemanningen i första hand skulle vara frivillig personal. Men de frivilliga var inte tillräckligt många och fler har schemalagts på de senare passen.

Vissa hänsyn har tagits

Anställda del av stöldliga på Gekås

Nyheter

Hänsyn har tagits till ensamstående föräldrar och sjuka som inte kan jobba kväll. De senare tiderna ska heller inte påverka lagret. Av Gekås-bolagens totalt 1 800 fast- och visstidsanställda kommer 300-400 jobba kvällspass under de åtta veckorna, olika hur många pass. Enligt fackklubben är personalen inte glad över de senare tiderna.

– Fredagar och lördagar är de dagar de har med sina familjer. Alla älskar fredagsmys. Lördagar är då de kan umgås med sina barn. Detta innebär att varannan helg finns inte familjelivet för en del, säger Izabela Nanneson.

”Inte för sakens skull”

Boris Lennerhov har hört både positiva och negativa kommentarer från personalen. Han har inga planer på att fortsätta ha öppet till klockan 22 efter november.

– Nej. Det behövs inte. Vi vill inte ha personal sent på kvällarna för sakens skull. Det är väldigt dyrt. När jag åker runt i landet och ser livsmedelsbutiker som har öppet mellan 7 och 23 funderar jag själv på om det verkligen är nödvändigt, säger Boris Lennerhov.

Däremot tror han att öppettiderna kan komma tillbaka samma period nästa år.

Izabela Nanneson är orolig för vad nya öppettiderna kan innebära för resten av branschen.

– Det är alltid så att det krävs någon som går i bräschen, säger hon.