Sellpy hjälper människor att sälja begagnade kläder och prylar på nätet. Företaget grundades i december 2014, omsatte förra året över 100 miljoner kronor och har i dag fler än 200 anställda. De flesta av dem är mellan 16 och 30 år. Arbetsmiljön beskrivs i jobbannonserna som snabb och föränderlig och personalstyrkan som ett härligt team som bidrar till ett mer cirkulärt samhälle. Målet är enligt ledningen att bli ”som en vanlig e-handel fast för second hand”. Bolaget är i dag ett av de största e-handelsföretagen som ännu inte har kollektivavtal.

Sellpy: Kväll och helg inte obekvämt för extrajobbare

Nyheter

Huvudkontoret ligger i Frihamnen i Stockholm där också godset sorteras och fotograferas. Två lager finns i Upplands Väsby.
– Jobbet är ganska stressigt, men kollegorna är bra. Arbetsuppgifterna ändras när företaget växer, man kan snabbt få mer ansvar. Fast jag tycker vi borde få bättre betalt, säger en anställd som vill vara anonym.

Flera andra anställda som Handelsnytt pratar med uttrycker liknande åsikter. De berättar att ingångslönen för den som fyllt 18 år är 100 kronor i timmen. Inom några månader kan lönen höjas med ett par tior för den som klarar sitt beting och tar på sig extra ansvar. Ob-tillägget på kvällar och helger är 20 procent – för dem som är anställda på heltid eller näst intill. Extrajobbande ungdomar får inget ob-tillägg alls.
– Jag jobbar varje söndag för 110 kronor i timmen, berättar en anställd.

Enligt Handels kollektivavtal för lager och e-handel är minimilönen för lagerpersonal som fyllt 18 år 138 kronor i timmen. Ob-tillägget är 40 procent på vardagskvällar och lördagar, och 100 procent på söndagar. Avtalsenlig timlön på en söndag är med andra ord minst 276 kronor i timmen.
– Det är ganska shitty att vi inte kommer i närheten av det. Vi borde organisera oss och begära kollektivavtal, säger en anställd.

Precis det håller just nu på att ske. Under februari har Handels, tillsammans med tjänstemannafacket Unionen, kontaktat anställda och bjudit in till ett fackligt möte. Målet är att värva medlemmar för att kunna kräva kollektivavtal. Kontakt har också tagits med Sellpys ledning för att diskutera kollektivavtal och arbetsmiljö.
– Det är viktigt att vi har de anställda med oss när vi begär kollektivavtal, säger Sofia Stenfeldt som leder Handels e-handelsprojekt.

Chasmine Rejmus och Sofia Bergsten, anställda på Sellpy.

Flera Sellpy-anställda som Handelsnytt pratar med utanför lokalen i Frihamnen välkomnar fackets initiativ.
– Det låter som en bra idé, säger Chasmine Rejmus och får medhåll av kompisen Sofia Bergsten.

Fler medlemmar men många avtalslösa

Handelsmedlemmar finns i dag på fyra gånger fler e-handelsföretag än 2015. Men kollektivavtal saknas fortfarande på många företag i branschen.
Handels e-handelsprojekt, som pågått sedan 2015, avslutas i maj i år. Arbetet med att kartlägga, organisera och teckna kollektivavtal på e-handelsföretagen ska då bli en del av Handels ordinarie verksamhet.
– Vi har i dag medlemmar på cirka 400 e-handelsföretag. När vi började var det drygt 100 företag, säger projektledaren Sofia Stenfeldt.

Minst 3 000 Handelsmedlemmar jobbar i dag på e-handelsföretag, uppger hon.
Arbetet med att teckna kollektivavtal har inte nått lika långt. Fortfarande saknas kollektivavtal på majoriteten av alla e-handelsföretag.
– Det är i den ordningen vi jobbar: först organisera medlemmar, sedan begära kollektivavtal, förklarar Sofia Stenfeldt.

Bland de största e-handelsföretagen har de flesta kollektivavtal. Avtalslösa undantag är, förutom Sellpy, Sportamore (sport), Gudrun Sjödén (mode) och Zinzino (hälsokost). Handelsnytt har sökt de tre företagen för en kommentar.

Sofia Stenfeldt tycker att e-handelns kunder borde ställa krav på schysta villkor.
– Vi kan börja med oss själva: Fråga om företaget har kollektivavtal nästa gång du handlar på nätet.

Svensk Handel lockar företag med nytt avtal

Det nya lager- och e-handelsavtalet från 2017 har fått arbetsgivarnas organisation Svensk Handel att jobba hårdare för att få e-handelsföretag att bli medlemmar och omfattas av kollektivavtal.

– Med det gamla kollektivavtalet krävdes en lokal överenskommelse med facket för att få bedriva verksamhet på kvällar och helger. Det skapade ovisshet för företagen. Det nya lager- och e-handelsavtalet skapar bättre förutsättningar, och vår marknadsavdelning jobbar för att få e-handelsföretag att bli medlemmar. Vi vill vara representativa för branschen, säger Svensk Handels chefsjurist Anna Nordin.

Ett företag som är medlem i Svensk Handel ska omfattas av kollektivavtal om facket begär det.