Handelsnytt har tidigare berättat om Cornelia Verdoes på Dagab i Göteborg som under fyra arbetstimmar i veckan fokuserar på att göra sin arbetsplats mer jämställd.

Informationsmaterial gällande sexuella trakasserier och diskussioner om hur det är att vara kvinna och man på en lagerarbetsplats är exempel på frågor som hon lyft i sin roll.

Cornelia kämpar för ett jämställt lager

Nyheter

Hämtade inspiration från Cornelia

En som läste nyheten och blev inspirerad var Felicia Gudmundsson, även hon Dagabanställd, fast i Helsingborg. Sedan februari är hon utsedd till jämställdhetsombud av klubbstyrelsen.

– Artikeln fick oss att förstå att ”Det här kan man ju göra”. Vår arbetsplats är inte särskilt jämställd, så det behövs verkligen här. Vi gick precis upp från två till fem anställda tjejer. Och då är vi cirka 170 personer totalt, säger Felicia Gudmundsson.

 

Veckomöten för de få kvinnor som jobbar på lagret och hjälp vid rekryteringen av nya kvinnor är några frågor som Felicia Gudmundsson jobbat med än så länge.

Vi gick precis upp från två till fem anställda tjejer. Och då är vi cirka 170 personer totalt

Den snäva könsfördelningen har haft sina konsekvenser. Under rundvandringar på lagret i samband med anställningsintervjuer har kvinnliga kandidater känt sig uttittade. Nyligen inträffade även två olyckor när de manliga lagerarbetarna sneglat efter kvinnorna i stället för att köra truck på rätt sätt, säger Felicia Gudmundsson.

Sms med sexanspelningar var del av vardag

Hon har personligen utsatts för trakasserier upprepade gånger. Länge ursäktade hon det som en del av jargongen. Men inte längre.

– Jag har jobbat här i sex år. Under den tiden har jag fått flera sms där man skrivit ”Vad sexig du var på jobbet i dag” följt av beskrivningar på vad man skulle göra med mig. Innan Metoo var det en del av vardagen, något man sopade under mattan, säger Felicia Gudmundsson.

Jag har fått flera sms där man skrivit Vad sexig du var på jobbet i dag följt av beskrivningar på vad man skulle göra med mig.

Än så länge har hon inte fått någon förtroendetid för uppdraget. Men det ska strax upp i förhandling, och målet är att arbeta med uppdraget åtta timmar i veckan.

Jobbar med hr för bättre könsfördelning

Redan har hon dock tagit tag i flera frågor. Bland annat har hon startat veckomöten för de få kvinnor som jobbar på lagret, där man diskuterar stämningen. Planen är också att vända sig mot männen och att jobba med frågor som vardagsrasism, och hur man uttrycker sig.

Just nu arbetar hon tillsammans med hr för att få till en jämnare könsfördelning i personalgruppen. Innan årets slut vill de dubbla antalet kvinnor till tio.

– Jag är delaktig vid rekryteringarna och har också egna samtal med tjejerna som intervjuas. Hr-chefen är positivt inställd, säger Felicia Gudmundsson.

Vill sprida till fler arbetsplatser

Hon har också kontakt med Cornelia Verdoes på Dagab i Göteborg. Planen är att träffas för att tillsammans sprida idén med jämställdhetsombud till fler arbetsplatser.

På jobbet äger man inte sin egen tid, och därför är det nästan den viktigaste platsen att nå ut till.

– På jobbet äger man inte sin egen tid, och därför är det nästan den viktigaste platsen att nå ut till. Har man en arbetsledare som inte ser problemet är det väldigt svårt, säger Felicia Gudmundsson och avslutar:

– Nu måste frågorna som Metoo väckte komma ut på arbetsplatserna. Ursäkter som ”han är bara sådär” duger inte längre.

Felicia Gudmundsson

Ålder: 29 år.

Jobb: Lagerarbetare. Har tidigare jobbat som bartender, fritidsledare och vikarie inom särskolan.

Intressen: Rollerderby - spelar i Helsingborgslaget Helltown Hellcats. Punkspelningar. Trä och metallhandarbete.

Aktuell: Jämställdhetsombud på Dagab i Helsingborg.