JC i konkurs – 250 kan mista jobbet
Den klassiska modekedjan JC som i dag har ett 30-tal butiker har länge varit ett sjunkande skepp. Nu har företaget ansökt om konkurs.
Efter två misslyckade rekonstruktioner de senaste åren står det nu klart att JC begärs i konkurs. Enligt uppgifter till Handelsnytt har personal inte fått ut sin lön i dag den 25 april, i och med att konkursansökan lämnades in dagen innan löning.
– Vi väntar helt enkelt. Men de har förberett oss på att den inte kommer att betalas ut den 25:e, säger en anställd på en butik i Stockholmsområdet.
Beskedet om konkursansökan nådde personalen under onsdagen.
– Vi tycker att det är jättetråkigt, så alla är ledsna.
Dålig försäljning en av orsakerna
Modekedjan har inte fått i gång lönsamheten trots upprepade försök. Efter att inte heller ha fått det kapitaltillskott som hade behövts från investerare kastar företaget in handduken.
– Dessutom har försäljningen i bolagets butiker varit väldigt svag. Den har utvecklats mycket svagare än man budgeterat för och hoppats på, säger Jonas Premfors, advokat som har arbetat med JC:s rekonstruktion.
”Bör bli klart inom en månad”
Konkursansökan är inlämnad till tingsrätten som inom kort väntas godkänna den. Då utses en konkursförvaltare som tar över bolagets butiker och personal. Konkursförvaltaren kommer att undersöka möjligheterna till att någon annan tar över hela eller delar av verksamheten.
Butikerna håller fortfarande öppet, och de anställda är inte heller uppsagda. Hur det blir med jobben sedan är oklart, men ett besked bör komma inom en månad, tror Jonas Premfors.
– Man kan ju inte sitta på butikslokalerna hur länge som helst. De börjar kosta pengar så man måste hitta en övertagare snabbt, säger han.
Främst butiksanställda drabbas
JC har i dag 250 anställda i ett 30-tal butiker och inom e-handel.
– Den absoluta merparten är ju butiksanställda. En av de åtgärder man har vidtagit före rekonstruktionen under hösten och vintern är att man har reducerat antalet tjänstemän väldigt mycket, säger Jonas Premfors.
Handels ombudsman Jens Lindström kan ännu inte lämna några ytterligare uppgifter om hur personalen påverkas.
– Jag har tyvärr ingen information om det. Men jag ska prata med företaget senare i dag, säger Jens Lindström.
Detta gäller vid konkurs
Du är fortsatt anställd och ska gå till jobbet till dess att du får annan information. Konkursförvaltaren bestämmer om du ska arbeta eller inte.
Lönen du har tjänat in ersätts normalt av en statlig lönegaranti som utbetalas av länsstyrelsen. Det gäller alla anställda, även vikarier. Processen överses av Kronofogden.
Målet är att lönegarantin ska betalas ut när lönen brukar komma. Det kan dock bli fördröjningar när många varslas.
Om du blir uppsagd täcker lönegarantin utöver din intjänade lön också din uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd. En förutsättning är då att du är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.