Det var SVT:s Uppdrag granskning som avslöjade att tre kvinnor som jobbar på svenska nagelsalonger har varit tvungna att betala tillbaka tusentals kronor i månaden av sin lön till sin arbetsgivare. Dessutom ska de ha jobbat sex dagar i veckan, utan varken övertidsersättning eller semester – i strid med lag och kollektivavtal.

Kvinnorna har arbetat på nagelsalonger som tillhör en stor franchisekedja. Nu stäms företaget Family Nails AB – som har drivit en av salongerna under namnet Five five nails – till Arbetsdomstolen av facket genom LO-TCO Rättsskydd.

– Bolaget har enligt oss brutit mot gällande kollektivavtal på väldigt många punkter, säger Olov Östensson, jurist på LO-TCO Rättsskydd.

Nagelsalongerna

Nagelskulptörer tvingas betala tillbaka lön

Nyheter

Kräver tillbaka pengarna

Stämningen, som lämnas in inom kort, rör två anställda som är medlemmar i Handels. Bland annat handlar det om uteblivet ob-tillägg i uppemot två års tid.

– Under den perioden har det varit jobb sex dagar i veckan och ingen semester, säger Olov Östensson.

Juristerna på LO-TCO Rättsskydd kommer att kräva tillbaka de 25 000 amerikanska dollar – cirka 230 000 kronor – som kvinnorna som är från Vietnam ska ha betalat för att komma och arbeta i Sverige.

Arbetsgivaren stäms även för föreningsrättskränkning efter att den inte ska ha respekterat de anställdas rätt att vända sig till facket. Eftersom nagelskulptörerna inte ska ha haft något annat val än att lämna sina jobb anklagas företaget också för att ha avskedat dem utan saklig grund.

– De har varit utsatta för saker man inte ska tillåta i några anställningsförhållanden. Det är att likställa med avskedanden, säger Olov Östensson.

Nekar till anklagelserna

Kenny Luu, vd på Family Nails AB, motsätter sig anklagelserna. Inte minst att han ska ha hindrat de anställda att vända sig till facket.

– Något sådant agerande har jag aldrig gjort och skulle aldrig heller göra, skriver Kenny Luu i ett mejl till Handelsnytt.

Han menar att han har lämnat underlag till Handels som visar att allt har gått rätt till. Enligt honom kommer de anställda med falska anklagelser för egen personlig vinning.

– Jag tycker att vi har haft många diskussioner med Handels och vi har visat upp underlag för allt de ifrågasätter. Därför önskar vi att Handels i stället ifrågasätter deras egna medlemmar, skriver Kenny Luu.

Fotnot: Family Nails AB ska ej förväxlas med salongen med samma namn i Örebro.