4100 kronor extra innan skatt. Så mycket fick Maria Lövgren i bonus på aprillönen. Det extra tillskottet är en konsekvens av att Zaras ägare Inditex sedan tre år tillbaka startat ett vinstutdelningsprogram för sina anställda. Bonusen betalas ut till alla som arbetat i koncernen i mer än två år.

Zaras skyddsombud larmar – Vi blir sjuka av stress

Arbetsmiljö

– Det är ett härligt litet plus i kanten. Förra året var bonusen något högre, 5000 kronor ungefär. Men det är inget vi har fått innan eller förväntat oss så alla jag pratat med är bara positivt inställda, säger Maria Lövgren som är skyddsombud på Zara i Malmö.

Totalt handlar det om 32 miljoner euro som delas ut till 92 000 anställda över hela världen. Enligt vinstudelningsprogrammet ska personalbonusen utgöra 10 procent av den årliga vinsttillväxten. Under 2018 låg den på 7 miljoner euro, en summa som Inditex plussade på med 25 miljoner.

Alla får lika

Det som sticker ut i förhållande till andra bonusprogram inom handeln är att programmet enligt Maria Lövgren delas helt lika inom koncernen. Oavsett om du arbetar inom produktion, som förare, designer eller i butik så får man samma summa.

Det spelar heller ingen roll om du är deltidsanställd, säger hon.

Det är ett härligt litet plus i kanten

Maria Lövgren, skyddsombud på Zara

– Vi har många som jobbar deltid, vilket förvisso kan vara ofrivilligt, men eftersom det ser ut som det gör är det bra att bonusen blir samma till alla. Jag gillar den fördelningen, det känns solidariskt.

Förutom Zara äger Inditex även klädkedjorna Massimo Dutti, Pull and Bear och Bershka.

Fakta: Bonus i handeln

2010 lanserade H&M ett bonusprogram där medarbetare får vara med och dela på en miljard i aktier. Man måste ha arbetat i företaget i minst fem år. Pengarna betalas ut vid 62 års ålder.

Ikea har två olika bonussystem – dels en årlig bonus som bygger på försäljning, och dels pensionsprogrammet Tack! som sätter av extrapengar till pensionen. Deltidare får en summa som står i relation till antalet arbetade timmar.

Gekås har haft ett bonussystem på plats sedan 2002. Bonusen är kopplad till försäljningsökning. För att få pengarna måste man antingen vara tillsvidareanställd eller ha tjänstgjort minst 800 timmar under året. Tidigare har en heltidsanställd fått mellan 10–17 000 kronor per år, utom 2018 då ingen bonus betalades ut.