Eva Nykvist har gjort ett hätskt och orättvist angrepp mot våra fackliga företrädare och ombudsmän. Jag ser helt andra ”sanningar” bakom arbetarrörelsens medlemsras.

”Sanningen bakom medlemsrasen”

Insändare

I alla tider har olika politiska idéer kommit och gått. I Sverige har arbetarrörelsen med Socialdemokraterna i spetsen uträttat storverk, byggt upp folkhemmet och folk förstod att uppskatta det. De hade närmare kontakt med tider då folk led nöd, och orättvisa rådde, och rösträtt bara gällde för de rika. 

Satsa på dig själv

I Sverige kom vändningen på 1980–90-talet då det blev omodernt att vara arbetare, facket hånades av borgerliga partier och högern blev populär. Ett nytt slagord lanserades, ”satsa på dig själv” i stället för fackets ”tillsammans är vi starka”, och det fina ordet solidaritet försvann. 

De borgerliga regeringarna försämrade alltid arbetsmarknadslagarna för de anställda och sänkte skatten för de rika när de kom till makten. Sen kan de ha mage att klaga på att välfärden försämrats. Reklamen blev mer framträdande och finansierar nu till huvuddelen alla dagstidningar. Reklamannonsörerna är sällan sossar och våra arbetartidningar minskade drastiskt. I Stockholmstrakten finns bara borgerliga tidningar och de kritiserar fack och arbetarpartier för allt de gjort och gör. 

Höger och vänster

Jag lägger stor skuld på alla människor som inte brytt sig om att lära sig skillnaden på höger och vänster i politiken, och jag blir mörkrädd när så många röstat på Sverigedemokraterna. De stöttar Orbán i Ungern som håller på att montera ner demokratin. Fy skäms! 

Det är också illa att vi nu har en S-regering som är fastkedjad vid Centern och Liberalerna. Somliga tycker att Löfven skulle vägrat samarbeta men då hade vi fått det ännu värre med tre högerpartier M, KD och SD.

Framtidshopp

Man kan bli förtvivlad över att det går bakåt med jämlikheten i Sverige och i världen, men jag ser ungdomarna som ett stort hopp. De har i Sverige missgynnats med otrygga jobb och bostadsbrist, men jag tror på en radikal vändning tillsammans med miljö/klimatrörelsen. Så lycka till och kämpa på!