En personallös butik låter som en dålig nyhet för den som värnar arbetstillfällen i handeln. Men facket är inte oroligt. Martin Rosenström som är utredare på Handels ser butikerna som ett komplement.

Här är matkedjan utan personal – vill öppna 300 butiker

Butik

– En sån här butik kommer aldrig kunna ha ett komplett sortiment. Vissa typer av varor blir svåra att sälja på grund av rånrisk vilket gör att man behöver handla på andra ställen i alla fall, säger han.

Martin Rosenström, utredare på Handels.

Avsaknaden av personal talar också emot att butikerna skulle konkurrera med de befintliga, enligt Martin Rosenströms uppfattning.

– Hela biten med personlig service sållar man bort och det är en svaghet om man ska vara en allvarlig konkurrent, säger han.

Branschanalytikern: Jobber kommer förändras

Jonas Arnberg, vd på HUI Research som analyserar handelns framtidsutsikter, tror inte heller att obemannade butiker utgör ett hot mot de etablerade. Däremot vittnar de enligt honom om en pågående omställning inom handeln där många försöker hitta nya sätt att tjäna pengar.

– Jag tror att vi kommer att få en handel som är mycket mer diversifierad, med några koncept som har hög personaltäthet och servicegrad och som kanske är lite mer premium, till den här typen av lite mer automatiserade där man själv gör jobbet, säger Jonas Arnberg.

Jonas Arnberg, vd HUI Research.

Enligt honom visar de obemannade butikerna hur tekniken förändrar sättet att handla på. Att ha en person som tar betalt i kassan kommer sannolikt på sikt att ersättas helt av digitala lösningar, tror Jonas Arnberg.

– Det handlar om en omställning. Det behöver inte innebära färre jobb totalt, men jag skulle absolut säga att det är en förlegad uppgift.