”Alltid öppet” skymtar på de röda vimplarna som vajar utanför Lifvs dygnet runt-öppna butik några kilometer från Bålsta centrum. Den 25 kvadratmeter stora butiken har formen av en lastcontainer och är sedan i mars placerad i utkanten av ett nybyggt villaområde. På andra sidan vägen ligger industribyggnader.

Obemannade butiker inget hot mot jobben

Butik

En digital skärm vid ingången ger instruktioner för kunden: skapa en profil, lås upp, handla. Ingen personal finns på plats för att ta emot betalningen och ingen att fråga. Endast väggar med frysar, kylar och hyllor som rymmer allt från mjölk till köttfärs och schampo. Här finns det mesta som behövs i vardagen med undantag för alkohol, tobak och energidryck eftersom det kräver legitimation.

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

”Vi har inte haft några stölder alls”

Kunden öppnar dörren efter att ha registrerat sig i Lifvs app, kliver in, blippar sina varor med mobilen och går ut. Kvittot kommer direkt in i appen och köpet dras från bankkortet.

– De som har varit här inne är klara på några sekunder, säger butikschefen Ida Ohlsson.

Entrédörren till Lifvs butik öppnas med en app.

Alla ytor övervakas av kameror.

– Vi har inte haft några stölder alls, säger hon.

Ida Ohlsson är ansvarig för butikerna omkring Bålsta. Hittills är de två till antalet och en tredje är på gång i Enköping. Under året hoppas kedjan öppna ett tjugotal butiker i hela landet och sammanlagt 300 obemannade butiker de närmaste åren.

En person sköter flera butiker

Den enda personalen är en butikschef vars uppgift är att åka mellan butikerna och plocka upp varor, hålla lokalerna rena och fräscha och hjälpa till på telefon eller mejl om kunder stöter på problem. I rollen ingår också att hålla kontakt med kommuner och planera för etableringar.

– Jag jobbar måndag till söndag, jag är egentligen aldrig ledig. Det är verkligen jättekul! säger Ida Ohlsson.

Hon ser inga problem i att inte ha kollegor omkring sig.

– Känner jag mig ensam åker jag in till huvudkontoret i Stockholm, säger Ida Ohlsson.

Jag tror absolut att det här är en del av framtiden.

Ida Ohlsson, butikschef på Lifvs butiker i Bålsta-området

Lifvs-butikerna marknadsförs som lösningen för glesbygden, där butiker har fått stänga för att de inte har gått runt. Utan personal kan Lifvs pressa kostnader och priser. Butiken i det nybyggda villaområdet får ses som en testplats med en teknikvan och köpstark målgrupp. Enligt Ida Ohlsson är det en utmaning att få folk att handla på ett nytt sätt, men inget oöverkomligt hinder.

– Jag tror absolut att det här är en del av framtiden.

El och tillfälligt bygglov är allt som krävs för att etablera en Lifvs-butik som ställs på plats av en lastbil.

Många testar obemannat

Tekniska lösningar med appar och bank-id gör att flera testar att öppna butiker utan personal på plats.

Lifvs

Den första butiken öppnade i Bålsta i Uppland i mars och ytterligare en i somras. Kedjan planerar att öppna butiker i kluster om framför allt 4–5 stycken och nya butiker är bland annat på gång i Båstad och Laholm. Målet är att öppna 300 butiker inom de kommande fyra åren. Butikschefer anställs som får driva en handfull butiker inom sitt område.

Auto_Mat

Första butiken öppnade i fjol i Ekängen utanför Linköping och inom kort öppnar två till runt staden. Grundaren Edvin Johansson sköter allt arbete, från plock till beställning. Butikerna ska framöver drivas som franchise. 15–20 stycken beräknas vara utplacerade innan årsskiftet och sammanlagt 40 butiker innan december 2020. Målet är att öppna 200 butiker i hela landet.

Moby Mart

Svensk-kinesiskt koncept. Har drivit personallösa butiker på hjul i Shanghai sedan 2017. Har även öppnat en butik i Portugal och kommer att testa konceptet i Sverige. Två butiker planeras öppna i höst i skärgårdskommunen Värmdö öster om Stockholm. Tanken är att butikerna sedan ska installeras och drivas av egna handlare.

Dessutom…

  • I jämtländska Skålan öppnade nyligen en obemannad matbutik under varumärket Handlarn efter ett initiativ från ortens byaråd som också driver butiken.
  • I Norsjövallen i Västerbottens inland öppnas en butik av ett par som vill förse byborna med basvaror. Går butiken bra kan de tänka sig att expandera till fler ställen.
  • 2016 öppnade vad som kan ha varit den första svenska obemannade butiken i skånska Viken. Men trots inloggning med bank-id stängde den snart ner på grund av stölder och obetalda fakturor som kunder fick hemskickade.

Inte bara i Sverige…

Norska Coops lågpriskoncept Extra i centrala Oslo har testat att ha nattöppet utan personal sedan i juni. På dagtid är matbutiken bemannad. Säljer även tobak nattetid genom teknik som ansiktsigenkänning och fingeravtryck.

I USA har e-handelsjätten Amazon lanserat konceptet Amazon Go, där besökaren handlar själv genom en app. Där registreras köpet automatiskt så fort kunden lägger ned varan i väskan eller kassen. Dock finns personal på plats att fylla på hyllor och svara på frågor. Hittills har Amazon Go 15 butiker i städer som Seattle och Chicago och ytterligare tre öppnar inom kort. Enligt uppgifter planerar kedjan att öppna 3 000 butiker runt om i USA fram till 2021.

I Kina testar flera aktörer obemannade butiker sedan ett par år tillbaka, däribland kedjan Bingobox.

Källor: Fri Köpenskap, Nacka Värmdö Posten, Länstidningen Östersund, Norran, Bloomberg, Helsingborgs Dagblad, TT, Corren