Elisabeth ”Bettan” Vendelsjö och Antigona Krasniqi fick beskedet att deras jobb brunnit ned. Drygt ett halvår senare har de fått en ny butik.

Telefonen ringde vid två på natten. Elisabeth ”Bettan” Vendelsjö låg och sov, hon skulle upp tidigt och ta fredagens morgonpass. I luren hördes chefens förtvivlade röst: ”Butiken brinner!” Bettan hann inte ens gnugga sig i ögonen.

– Jag sa ”Skojar du med mig!?”

Larmet hade gått vid midnatt. Hemköp i Oskarström, ett litet samhälle utanför Halmstad, brann så pass att räddningstjänsten fick kalla in förstärkning från närliggande orter. Strax efter klockan tre kunde insatsen avslutas. Byggnaden räddades, men insidan var delvis förstörd och resten av butiken täcktes av sot. Eftersom branden inträffade så sent fanns ingen på plats när det skedde.

Branden på Hemköp i Oskarström startade i en frys (till höger i bild).

Elektroniken på baksidan av en frys hade fattat eld som spridit sig längs väggar och tak.

– Vi har ju räddningstjänsten här i Oskarström. Utan det hade vi inte haft någon butik att rädda, säger Lotta Holm.

Sambon är brandförman, så hon fick brandbeskedet när hans sökare pep.

– Så sa han: ”Blåklintsvägen 36, Hemköp”.

Det blev ingen mer sömn den natten.

Brandmännen lyckades släcka branden, men butiken förstördes av värme och sot.

Nu är de tillbaka – i ny, ombyggd butik

Det har gått mer än ett halvår sedan branden. Nyligen öppnades butiken på nytt efter sanering och ombyggnadsarbete. Här syns inte ett spår av sot. Nu är butiken i toppskick med nymålade väggar och tak, nylagt golv och en helt ny interiör.

Personalen skiner upp när de berättar om deras nygamla arbetsplats.

– Den är verkligen mer lättarbetad. Det är så luftigt och nu är det mycket lättare när man drar fram med en pall, säger Carola Persson som sitter i kassan den här eftermiddagen.

När kollegorna samlades i chefens hem morgonen efter branden var en modern butik svår att se framför sig. Många var chockade och tankspridda. Flera hade trott att det var ett skämt och nästa tanke var hur det skulle bli med jobben.

– Jag hade nyss blivit fast anställd, så det var ju ett orosmoln, säger Bettan Vendelsjö.

Elisabeth ”Bettan” Vendelsjö hade nyss fått en fast anställning när hon fick beskedet om att arbetsplatsen brunnit.

De fick snabbt besked om att jobben skulle vara kvar, timanställda som fastanställda. Byggnadens konstruktion hade inte skadats av branden, men butiken behövdes totalsaneras.

Tackade nej till krishjälp

Morgonens samtal hemma hos chefen gick från gråt till skratt. Kollegorna pratade om hur alla reagerade när chefen ringde, vad man skulle säga till kunderna och peppade varandra för vad som komma skulle. De tackade nej till krishjälp utifrån. Det här ville de fixa tillsammans, på egen hand.

När personalen erbjöds hjälpa till med saneringen sågs det som ett sätt att bearbeta händelsen. Bettan Vendelsjö minns när de klev in i butiken i sina vita skyddsoveraller: Allt var ”svart, svart, svart”. Kollegan Carola Persson säger att det kändes som en sjabbig fabrikslokal. En frän, stickande stank låg som ett täcke över det som bland annat varit tre kassor, en spelhörna och en delikatessdisk.

– Jag fick duscha varenda dag direkt när jag kom hem, säger Carola Persson och ruskar på huvudet.

Personalen blickade snabbt framåt efter branden på Hemköp i Oskarström och deltog i saneringsarbetet.

Luktade bränt timmar innan branden

Hon minns att det luktade bränt redan några timmar innan det började brinna. Fastighetsägaren kom dit för att kolla vad det kunde vara, men de hittade ingenting och den brända doften avtog. Personalen som låste på kvällen hade inte en blekaste aning om vad som väntade.

Inga varor hade brunnit upp eftersom elden spridits längs väggar och tak, men på grund av den höga temperaturen och allt sot kunde inget säljas. Tandborstar, bindor och liknande skänktes till kyrkans verksamhet för ensamkommande flyktingar. Kattmat till katthem och hundmat till en hundförening. Personalen samlade ihop allt i säckar, slängde resten och delade en hel del skratt i de svarta kulisserna.

– Det kändes som det bästa läkemedlet att komma ner och se att allt ändå står kvar, säger Bettan Vendelsjö.

Branden inträffade natten efter lucia. Efter jul fick de anställda börja arbeta i andra Hemköp-butiker – de flesta i Halmstad ett par mil bort och några stycken i Helsingborg åtta mil söderut. Tiden i bilen räknades som arbetstid, så de nya rutinerna gick inte ut över fritiden och de turades om att samåka.

Inte första branden för Bettan

Bettan Vendelsjö är glad över att hon slapp sitta hemma, även om försäkringsbolaget betalar ut löner som vanligt efter en brand. Att jobba vidare med kollegorna gjorde att gänget på Hemköp kunde fortsätta bearbeta händelsen tillsammans.

– Man bli ju isolerad annars och det är nog aldrig bra.

Hon vet hur det kan vara annars. För tjugo år sedan fick elden fatt i Bettan Vendelsjös dåvarande arbetsplats, Kvibille mejeri. Då blev det inget jobb i väntan på renovering.

– Om man jämför med då har det här varit ett perfekt sätt att hantera situationen, säger hon.

Hemköp ligger längs Riksväg 26, i utkanten av halländska Oskarström.

Det var förstås en annorlunda upplevelse att hamna i nya butiker med gamla kollegor, men alla tycks överens om att var det en kul erfarenhet. De fick en inblick i hur andra jobbar, pröva på tempot i stadsbutiker och lära känna nya kollegor.

– Det kanske hade varit värre om vi var själva, men nu hade vi ju varandra, säger Carola Persson som jobbade i Halmstadsbutiken.

Öppnade pop up-butik

Pendlingsperioden blev kortare än väntat. Av en slump stod den nedlagda jaktbutiken i Oskarström tom, så efter två månader öppnades en tillfällig butik tvärs över gatan från den gamla. Alla fick komma tillbaka på ordinarie scheman.

Det positiva med vår grupp är att vi inte deppar. Vi kanske dippar en stund, men sen ser vi framåt

Elisabeth ”Bettan” Vendelsjö på Hemköp i Oskarström

Nu rymdes 15 anställda på en yta hälften så stor som vanliga butiken. Containrar utanför fick agera lager. Lokalen blev jättevarm av alla kylar som nu skulle trängas in under det låga taket. Det var bitvis tufft, medger Bettan Vendelsjö, men det gick.

Kunderna kom tillbaka och personalen lärde känna varandra bättre när de jobbade tätt ihop. Avståndet mellan den som står i mejeridisken och den som jobbar i kassan i dag känns milslång i jämförelse och Bettan Vendelsjö fick en mer balanserad bild av kollegorna i tillfälliga butiken.

– Man fick uppleva personer närmare varandra. Det var bara positivt tycker jag.

Nu är vardagen tillbaka på Hemköp i Oskarström. ”Jag är bara glad att det gick bra”, säger Lotta Holm.

”Vi har sagt att vi är starka tillsammans”

Det har länge varit bra sammanhållning i personalgruppen på Hemköp i Oskarström, men de vi träffar säger att den har blivit ännu bättre efter branden. Den som surfar in på butikens Facebooksida kan se flera videos där de anställda skojar tillsammans för att göra reklam och locka kunder. En bild från saneringsarbetet visar också glada miner, trots kaoset de befann sig i.

– Det positiva med vår grupp är att vi inte deppar. Vi kanske dippar en stund, men sen ser vi framåt, säger Bettan Vendelsjö.

När branden kommer på tal i dag handlar det inte om oro för att det kan hända igen, inte ens för Bettan Vendelsjö som har varit med om två arbetsplatsbränder. I stället pratar gänget om allt bra den har fört med sig. Från gemenskapen till den nya, ljusa och luftiga butiken. Bettan Vendelsjö tror att framtidstron är resultatet av att kollegorna gick igenom krisen ihop. Hon påpekar flera gånger hur viktigt det har varit.

– Vi har sagt att vi är starka tillsammans.

Så påverkas ditt jobb vid brand

Om arbetsplatsen brinner ner eller förstörs behåller du din lön, tjänstgöringsgrad och ditt schema. Du får alltså även ob-tillägg om du är schemalagd på sådana tider.

Arbetsgivaren har rätt att omplacera dig, så länge du får liknande arbetsuppgifter. En omplacering ska alltid förhandlas med facket och i första hand ske inom kommunen.

Om omplacering inte är möjlig får du vara hemma med lön i väntan på besked från arbetsgivaren. Du måste vara anträffbar när du är schemalagd.

Finns det arbetsuppgifter att utföra i den förstörda butiken kan du behöva jobba där om platsen är säker att vistas i. Du kan till exempel få jobba med att plocka i ordning.

Om verksamheten inte bedöms komma i gång igen kan det bli tal om permanent omplacering eller uppsägning på grund av arbetsbrist. Det avgörs från fall till fall.

Källa: Handels fackliga rådgivning