Rättegången som skulle ha ägt rum på måndagen ställdes in i sista stund, sedan kvinnan och arbetsgivaren nått en förlikning. Det innebär att företaget betalar en hemlig summa i ersättning till kvinnan.

– Vi har haft en tvist om vad som hänt. Nu har vi löst det och båda är nöjda, säger hennes ombud Mattias af Malmborg på LO-TCO Rättsskydd.

Arbetsgivaren är ett företag som säljer babyprodukter på nätet. Enligt facket blev kvinnan diskriminerad i  augusti 2018 då hon skulle skriva kontrakt på sitt nya jobb som ”influencer coordinator”. När hon berättade för företagets teamledare att hon var gravid hindrades hon från att skriva under pappret. Tre dagar senare fick hon via sms veta att hon inte skulle få jobbet.

Krävde 400 000

Med hjälp av LO-TCO Rättsskydd stämde kvinnan företaget för diskriminering. Fackets jurist Mattias af Malmborg hävdade att kvinnan blivit avskedad på grund av att hon var gravid, vilket innebär diskriminering. Han krävde närmare 400 000 kronor i skadestånd och diskrimineringsersättning till kvinnan.

I och med förlikningen är båda parter i tvisten försiktiga med kommentarer. I november 2018 lät det annorlunda:

– Man undrar ju lite vad de håller på med. De borde ju ha fattat vilken enorm tillgång en gravid influencer kan bli med tanke på vad de säljer, sa Mattias af Malmborg då.

37 000 följare

Kvinnan har i dag 37 000 följare på Instagram och en välbesökt blogg där man kunnat följa hennes graviditet och livet med bebisen som föddes i våras.

Ingen från babybutiken vill i dag förklara för Handelsnytt hur man tänkte då man ansåg att kvinnans graviditet var ett skäl att stoppa den överenskomna anställningen.

– Vi ger inga kommentarer, säger bolagets advokat Johanna Näslund.

Storleken på ersättningen som kvinnan nu får är inte offentlig. Enligt uppgift till Handelsnytt har bolaget tidigare erbjudit henne tre månadslöner vilket hennes ombud betraktat som alldeles för lågt.