Anställd mordhotades på nagelsalong – Handels stämmer
En anställd på en nagelsalong i södra Stockholm blev kränkt, hotad och bestulen av kollegor och chef, enligt Handels. Nu stämmer facket företaget på flera hundra tusen kronor.
Ytterligare en nagelsalong stäms nu av Handels för allvarliga brott mot arbetsrätten.
En nageltekniker i Stockholm blev under några veckor i våras utsatt för kränkningar och hot från såväl sina chefer som andra anställda, enligt facket.
Aceton i ögat
Hon fick bland annat en bomullstuss dränkt i aceton kastad i ögat, utsattes för fysiska övergrepp, blev utskälld samt bestulen på sin väska med hemnycklar och mobiltelefon.
Den som blir utsatt ska inte behöva gå tillbaka till sin arbetsplats med fara för liv och hälsa.
När hon vid ett tillfälle sa ifrån ska hon ha blivit mordhotad av företagets ägare. Nagelteknikern sa då upp sig och kontaktade facket. Hon polisanmälde även hoten och stölden.
Nu har Handels lämnat in en stämningsansökan mot salongen.
Enligt den har företaget gjort sig skyldig till brott mot anställningsskyddslagen trots att nagelteknikern själv sa upp sig.
Trakasserier jämförbart med avsked
Grunden är att hon kände sig tvingad att sluta på grund av trakasserier, vilket ska betraktas som ett olagligt avsked.
– Det är inte vanligt – gudskelov – att bli mordhotad av sin arbetsgivare, men det händer. Den som blir utsatt ska inte behöva gå tillbaka till sin arbetsplats med fara för liv och hälsa. Därför anser vi att arbetsgivarens agerande är likställigt med avsked, säger Olov Östensson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd som företräder kvinnan.
Han kräver företaget på dels 200 000 kronor i allmänt skadestånd, och dels 30 000 kronor i månaden för utebliven lön och semester från april till och med den månad betalning sker.
Har mått mycket dåligt
– Det allmänna skadeståndet är för själva kränkningen som bolaget utsatt medlemmen för genom att avsluta anställningen. Det andra gäller den ekonomiska förlusten, säger Olov Östensson.
Han säger att kvinnan har mått mycket dåligt på grund av bolagets agerande.
– Väldigt många som jobbar i nagelsalongerna är vietnameser. Att de är medlemmar i ett fackförbund och vågar ta strid, ofta utan att kunna språket, det ska de ha en stor eloge för.
Kommer företaget att tvingas betala?
– Vi skulle inte stämma på det här sättet om vi inte trodde att vi har goda möjligheter till framgång, säger Olov Östensson.
Handelsnytt har tidigare rapporterat om flera liknande fall.