Den långa karriären på Åhléns-varuhuset i södra Sverige tog ut sin rätt. När dekoratören lyfte ett tungt bord small det till i ryggen. Hon drabbades av diskbråck och tvingades till operation. Sedan händelsen 2012 har hon inte kunnat jobba. Trots det nekades hon livränta – ersättning för förlust av inkomst – av Försäkringskassan.

Myndigheten har hävdat att diskbråcket var en ryggsjukdom som inte kunde orsakas av jobbet. Fackets jurister tog strid mot beslutet – övertygade om motsatsen.

– Vår ingång var ju att det berodde på den sammantagna exponeringen i arbetet under alla dessa år. Alla tunga lyft hon haft och alla obekväma arbetsställningar. Hon jobbade mycket med dekoration uppe i taket, på stegar, lyfte provdockor och tunga bord, säger Magnus Eriksson, jurist på LO-TCO Rättsskydd.

Får 10 000 kronor mer i månaden

Efter flera år får facket rätt. Förvaltningsrätten i Malmö anser att diskbråcket är en ländryggsskada som har orsakats av jobbet, inte följden av en ryggsjukdom. Rätten menar att dekoratören ska ha kompensation för att inte kunna jobba vidare.

– Det finns tydligt vetenskapligt stöd för att sådana här tunga jobb är skadliga för ryggen, säger Magnus Eriksson.

Dekoratören får nu ett rejält tillskott varje månad, samt pengar hon ska ha haft rätt till de senaste åren retroaktivt.

– Förutom sjukersättningen hon har sedan tidigare får hon nu även livränta med nästan 10 000 kronor i månaden för att kompensera för den förlorade inkomsten, säger Magnus Eriksson.

”Vi tror att folk inte anmäler skador för att de tror att det inte går att få igenom dem”, säger Magnus Eriksson, jurist på LO-TCO Rättsskydd.

Domen har betydelse för andra anser han, eftersom den klargör att det finns tillräckligt med vetenskapligt stöd för att diskbråck i ländryggen kan orsakas av jobbet.

”Vi tror att det finns ett stort mörkertal”

Magnus Eriksson hoppas att Försäkringskassan ändrar sina rutiner för hur de bedömer ryggskador. Han uppmanar alla som har skador från jobbet att anmäla dem.

– Vi tror att det finns ett stort mörkertal, att folk inte anmäler skador för att de tror att det inte går att få igenom dem.

Handelsnytt har varit i kontakt med dekoratören som avböjer att lämna en kommentar, hon vill lägga den långa processen bakom sig.

Försäkringskassan kan inte kommentera det enskilda fallet, men meddelar att de inte kommer att överklaga domen.

– Det kan vara så att vi har olika syn på när ett besvär är orsakat av arbetet eller inte. Diskbråck och andra besvär i ryggen kan uppstå helt naturligt och på grund av arbetet. Det som är viktigt är att vi gör individuella bedömningar, säger Daniel Hansson, områdeschef för utveckling och stöd på Försäkringskassan.