Handeln skakas av den stora omställningen till e-handel, digitalisering och nya konsumtionsmönster.

Antalet arbetsplatser i handeln som sagt upp anställda har de senaste åren legat hyfsat stadigt. Men antalet personer som blivit varslade har ökat drastiskt det senaste året. Det beror på att det är större kedjor som går i konkurs eller skär ned. 

Den traditionella butikskedjans fördelar har vänts till nackdelar,  menar Jonas Arnberg, vd på HUI Research. 

– En vass inköpsorganisation och etableringsavdelning som tidigare förde med sig fördelar riskerar för vissa aktörer i dag fel produkter och fel lägen. Konsumenter under 40 år har en annan logik. De går inte in i en stor butik för att inspireras. De har koll på nätet och olika influencers i stället.

Visstidare får sluta först

Stefan Carlén, chefsekonom på Handels, tycker att det är svårt att säga något om en kris i handeln just nu baserat på statistik om varsel och konkurser.

Stefan Carlén, chefekonom Handels.

– Handeln är inne i en långsiktig strukturomvandling. Men tittar man på längre perioder så är det mer konkurser och varsel vissa år och sen går det ner igen. Ett annat problem med varsel är att när handeln går dåligt gör man sig främst av med visstidare och de ingår inte i varselstatistiken, säger Stefan Carlén. 

Det är inte nödvändigtvis så att kunderna handlar mindre – men de handlar på nya sätt. Jonas Arnberg menar att många av kedjorna som krisar borde ha gjort stora förändringar för länge sedan. 

Jonas Arnberg, vd HUI Research.

– Om man tittar på de framgångsrika e-handelsbolagen så har de en mycket högre utbildningsnivå bland de anställda. Det krävs ny kompentens, till exempel analytiker. 

Tufft att sälja andras varumärken

En annan sak som många av de krisande kedjorna har gemensamt är att de till stor del säljer andras varumärken. 

– Det är tuffare med konkurrensen på nätet. Det finns alltid någon som har billigare Nike-skor. Kunderna är inte lojala utan söker upp det billigaste priset. 

Många av krisbolagen befinner sig också inom modebranschen där ett skifte pågår. När en bransch kommer upp i att 15 procent av försäljningen sker på nätet avstannar butikshandeln och all tillväxt sker på nätet. Det har bok- och elektronikhandeln redan gått igenom.

Där slogs många företag ut och nu finns bara några få stora kedjor kvar. Jonas Arnberg spår en liknande utveckling inom mode. 

Risk för konkurser i jul

Förra året gick Top-Toy med kedjorna BR Leksaker och Toys R Us i konkurs precis vid jul. Jonas Arnberg tror att det även detta år finns en risk för konkurser om julhandeln, som genererar stora värden, inte går bra.

– Jag skulle vilja säga att för modehandeln handlar det om vädernivå. Alltså att om det blir kallt så att de kan sälja varma skor och jackor så kan det rädda branschen. Jag brukar aldrig säga att vädret spelar roll men nu är det så tajt läge att det för några kedjor kan vara otroligt viktigt.

Viktigt med vassa säljare

Men deppa inte ihop. Jonas Arnberg och Stefan Carlén oroar sig inte för jobben i handeln. Men de kommer delvis se annorlunda ut. Kassalinjen kommer att försvinna. Samtidigt kommer kunderna att kräva att de fysiska butiker som finns har vassa säljare. 

Enligt Stefan Carlén ökar antalet butikssäljare mer än vad antalet kassabiträden minskar. 

Dagligvaruhandeln går fortsatt bra och antalet second hand-butiker ökar stort.

En annan del av handeln som står sig stark är lågprisaktörerna och outlets. 

– Jag tror att handeln blir mer polariserad framöver. Det kommer att vara dyrare butiker med bra service och lågprisbutiker där kunden förväntas göra mycket själv. De som ligger i mitten kommer få det svårare, säger Jonas Arnberg. 

Företag som krisat 2019

Företag som krisat 2019 

November 2019

Sea Life med butiker i Stockholm och Malmö i rekonstruktion.

Venue Retail Group med med 115 butiker kedjorna Accent, Rizzo och Morris sattes i rekonstruktion. Neddragning av timmar, personal och butiker väntar. 

Modevarumärket Back i konkurs.

Oktober 2019

Whyred med sex butiker i rekonstruktion. 

Underklädeskedjan Twilfit med 57 butiker i rekonstruktion. Stängning av butiker väntas. Skulder på hundra miljoner kronor. 

4sound med 19 butiker i Sverige gick i konkurs när banken drog in deras krediter. musikkedjan har gått med förlust. 

September 2019

Lågpriskedjan Karlsson med sju varuhus gick i konkurs. 

juli 2019

Urbanus AB som äger Room och Habitat går i konkurs. Butikerna avvecklas. 

juni 2019

Teknikmagasinet genomgår ytterligare en rekonstruktion. Omfattande skulder och en dyr flytt till nytt centrallager drog ner kedjan. 

Fem franchiseägda Team Sportia-butiker i konkurs och ytterligare två sattes i rekonstruktion. 

April 2019

JC i konkurs efter många långdragna turer. Den nya ägaren öppnar JC outlet i Kungens kurva. 

januari 2019

Best of Brands med åtta butiker hade skulder på omkring 80 miljoner kronor och gick i konkurs efter en misslyckad rekonstruktion. 

Källa: Handelsnytt, Dagens Handel, Breakit, Svd.

Begreppen

Konkurs

En person eller ett bolag som inte kan betala sina skulder och inte kommer att kunna göra det på längre tid kan försättas i konkurs. Tingsrätten fattar beslut om konkurs och utser en konkursförvaltare. Alla tillgångar som finns tas om hand och används för att betala skulder. 

Företagsrekonstruktion

Ett alternativ till konkurs för de företag som har problem men som på sikt har en chans att överleva. Domstol beslutar om rekonstruktion och utser en rekonstruktör.

Statlig lönegaranti

Vid konkurs kan man få statlig lönegaranti. Du kan bara få ersättning för lön som du tjänat in tre månader före konkursansökan. 

Om du har uppsägningslön och konkursförvaltaren driver verksamheten vidare måste du arbeta så länge som denne bestämmer. Du bör under tiden vara inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. 

Statlig lönegaranti kan ibland gälla även vid en rekonstruktion om bolaget inte kan betala lönerna. 

Varsel

Arbetsgivare är skyldiga att varsla om uppsägningar till Arbetsförmedlingen om minst fem medarbetare berörs. Detta ska ske i god tid. Ju fler som anställda som berörs desto tidigare måste arbetsgivaren varsla. 

Källa: Kronofogden och Arbetsförmedlingen