Hon ville kräkas. Kollegan hade sett det på nyheterna och ringde Anna Flemme. Snart jul och hon hade inte längre något jobb. 

Visst kände hon till att den danska kedjan Top-Toy, som ägde BR Leksaker-butiken hon jobbade i hade haft det tufft ett tag. Några mindre butiker hade fått stänga, personalrabatterna hade dragits in och de fick inte längre frukt på jobbet. Bara kaffe. 

Men att det var så illa kom ändå som en chock för Anna Flemme som jobbat i tio år på butiken i Sisjön i Göteborg. Hon fick åka dit och hämta sina personliga saker. 

Ett år har nu gått sedan leksakskedjan gick i konkurs. För Anna Flemme har det varit ett tufft år. 

Nu har de förstört så många människors a-kassa.

Hon har haft problem att få ut a-kassa eftersom hon inte fått något arbetsgivarintyg från konkursförvaltaren. Det ska man få när man slutar men för dem som hade sex månaders uppsägningstid glömdes det bort. De som slutade efter tre månader hann få sina.

– De lovade att det skulle komma på posten när vi slutade men ingen hade fått betalt för att utföra det. Det är ju bara att gå in i systemet. Nu har de förstört så många människors a-kassa.

För att få a-kassa måste hon bevisa hur mycket hon jobbat. Ett annat sätt är att spara alla lönespecifikationer. Något hon trodde att hon gjort men som raderats automatiskt i mejlen. 

– Jag har några lönespecifikationer i alla fall. Men de månader som fattas räknas som noll hos a-kassan, vilket betyder lägre ersättning. 

Svårt att hitta heltid

Att hitta ett nytt heltidsjobb inom handeln har varit svårt. 

– Jag har nästan känt mig lite överkvalificerad när jag sökt jobb för att jag har tio års erfarenhet av branschen. De vill helst inte ha någon som ställer så mycket frågor utan en ny ung som de kan träna på sitt sätt och som inte vet så mycket om vad de har för rättigheter. Det har också varit mycket timanställningar och inget riktigt schema, säger hon. 

Eftersom Top-Toy hade kollektivavtal har hon via en försäkring fått ett års jobbcoachning. 

– Jag har ju inte sökt jobb på jättelänge så hur skriver man ett CV? Det har varit värdefullt.

Nu är planen att utbilda sig till tandläkare. Anna Flemme vill ha ett fast heltidsjobb.

– Det är ju mycket kundkontakt som tandläkare, man får komma nära människor men behöver inte sälja utan bara hjälpa. Och jag har inget emot att pilla i folks munnar, jag blir inte äcklad av det.