Det var en återförening med gamla kompisar. Det var några goa öl, mumsiga tilltugg och massvis med prat. Även om det alltid är kul att träffa vänner man inte sett på evigheter så vet jag att jag måste svara på den där frågan. Den kommer alltid.

”När ska du skaffa ett riktigt jobb?”

Jag vet ju precis vad han syftade på. Han menade ett måndag–fredag, 8–16, 11.30 lunch-jobb. Han menade ett jobb som inte är inom service utan ett jobb där jag är själv på ett kontor eller sitter i många möten.

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Vi inom service har någonstans efter vägen fått en stämpel märkt ’temporärt’. Det finns ofta sådana funderingar hos människor runtom mig. Att det här är bara något vi gör fram till vi hittat något annat: Det vi egentligen vill arbeta med. Något mer stabilt, samma timmar varje dag, alltid ledig helg etc.

Men så är det inte, så känner inte jag.

Visst kan jag förstå tjusningen med den stabilitet som många yrken erbjuder men jag köper inte att det är mer ’riktigt’ än vad mitt arbete är.

Det är så här många jobb ser ut i dag. Sjukvård, hemtjänst, telefoni, chaufförer, service. Alla har en sak gemensamt – obekväma arbetstider.

Handeln är viktig, enormt viktig. Jag försvarar den och jag trivs inom den, och så förblir det

Karl Jungell

Men trots att vi delar den verkligheten med många andra är vi fortfarande starkt märkta som temporära. Varför? Det kanske är för att handelsjobbet har en låg tröskel och inte kräver långa utbildningar innan, eller att vi alltid ska stå till tjänst, alltid serva andra.

Men efter flera och långa utbildningar inom yrket och många års erfarenhet vill jag säga att det är ett plus för oss, inte ett minus.

Jag tror att vi i stället ska se den unika situationen vi har. Ett yrke som är relativt enkelt att ta sig in i, men kan utveckla en under många år framöver. Alla yrken är inte så öppna och välkomnande.

Visst tycker jag att handeln måste bli bättre på att se det positiva och stärkande med att ha en trygg och sammansvetsad personalstyrka; det ansvaret vilar på oss, våra chefer och våra avtal. Men den kampen tycker jag att vi tar. Då vilar ansvaret att respektera oss som de arbetare vi är på er andra.

Handeln är viktig, enormt viktig. Jag försvarar den och jag trivs inom den, och så förblir det. Det är ett yrke där jag får utvecklas som person, får utöva min kreativitet och får träffa människor med alla typer av bakgrunder och alla typer av funderingar.

Det är ett fantastiskt givande jobb. Det betalar räkningarna, sparar till min pension, tillåter mig och familjen att göra roliga saker och det gör mig glad. När jag har något så fint så tänker jag inte se det som temporärt.

Det borde inte ni utanför handeln heller göra.