En 23-årig småbarnsmamma är försvunnen. Han och en handfull andra människor ska leta i skogsområdena utanför Trollhättan. Det är mörkt, regnblött och rått. Men Anders och hans medgångare känner hopp. De ropar kvinnans namn rakt ut i tystnaden.

Om någon i min närhet skulle försvinna skulle jag vilja ha stöd. Anhöriga som vi hjälpt är oerhört tacksamma.

Anders Forsberg

Samtidigt går polisen in i kvinnans hyreslägenhet. Där sitter en ensam ettåring och i lägenheten och trapphuset finns blodspår. Sex veckor senare hittas hennes kropp. Under året kommer sambon att dömas för mord och Anders börjar jobba på Missing People, en ideell organisation som hjälper anhöriga och polis när personer har försvunnit.

Om någon till mig försvinner

Mycket av arbetet sker på kvällar och helger, men ibland tar Anders ledigt från heltidsjobbet på Mio. På möbelkedjans lager packar han upp och kör ut möbler till kunder. I bästa fall får Anders också montera ihop soffan eller fåtöljen åt köparen. Han har provat att jobba i butiken, men han trivs bäst med de fysiskt krävande arbetsuppgifterna.
– Jag är en känslomänniska som tycker om att göra saker.

Som när Anders fick en impuls och anmälde sig till Missing Peoples skallgångsregister 2013. Nu, sex år senare, är han operativ chef på organisationen och den som sköter sökandet.
– Om någon i min närhet skulle försvinna skulle jag vilja ha stöd. Anhöriga som vi hjälpt är oerhört tacksamma. De har ofta känt sig väldigt ensamma.

Majoriteten av de försvunna hittas och 80 procent återfinns vid liv. Men alla vill inte bli hittade. Det har hänt att Anders fått meddela anhöriga om att personen är vid liv och mår bra, men så mycket mer kan han inte säga.

När någon hittas död

Nyligen tog han på sig de mörkgröna Fjällrävenbyxorna, de svarta kängorna och den illgula västen med Missing People-loggan på bröstet för att leta efter den 17-åring som förvunnit från Uddevalla. När polisen meddelade att de häktat en man misstänkt för mord var hoppet om att hitta henne vid liv litet. Ändå var det svårt att greppa när beskedet kom om att tonårsflickan avlidit.
– Det är tomt och sorgligt. Man blir berörd av alla man letar efter, man är så inne i deras livsöde.

Fotnot: Skallgångsregistret administreras av Missing People. Du behöver inte vara medlem för att registrera dig.