– Vi ser att unga butikskassörer får belastningsbesvär tidigt, redan som 18-24-åringar och det är allvarligt. Alla ska ha en säker start, ett hållbart arbetsliv och kunna arbeta fram till pensionen, säger Heli Aarnipuro, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket och projektledare för insatsen. 

Ny på jobbet

10 tips: Så mår du bättre i kassan

Arbetsmiljö

77 procent av de arbetssjukdomar som kassapersonal anmäler är belastningsbesvär på grund av upprepande rörelser och tunga lyft. 

Ett ingångsyrke

Nu satsar Arbetsmiljöverket på kassapersonal och målare, som också ofta får belastningsbesvär. 500 arbetsplatser inom dessa branscher ska inspekteras. Inspektionerna är en del i ett treårigt projekt där myndigheten granskar mans- och kvinnodominerade yrken.

– Butikskassörer och målare är ingångsyrke för många unga och det förekommer inhyrd personal. Det är extra viktigt med bra introduktion så att man får lära sig rätt arbetsteknik från början så att man inte får ont, säger Heli Aarnipuro, i ett pressmeddelande.