Hon nynnar ”Sov du lilla videung”.
– Sång gör mig fortfarande trygg. Mitt självförtroende är en trasig historia, men när jag står på scenen är det som om jag blir en annan människa. Då kan jag ta för mig och känna att jag har samma rätt som andra att finnas till.

Tolv år gammal somnade Eva fortfarande till sin mammas röst. Men nu sjöng inte mamman längre. Hon kved av smärta från en magcancer som spred sig i kroppen. Då pappan inte klarade av sjukdomen var det Eva som fick dela sovrum med mamman. Och det var Eva som såg till att mamman hade finklänningen på när ambulansen kom. Det var också Eva som tog emot samtalet från läkaren som sade att hennes mamma var död. Pappan gick ut genom dörren och kom aldrig igen. Eva fick senare veta att han tagit sitt liv.
– Pappas död tog mig många år att acceptera. Jag kände mig så utsatt och övergiven.

Till sin tröst hade Eva sången. I tjugoårsåldern började hon uppträda med egna samhällskritiska texter, inspirerade av Jan Hammarlund, Barbro Hörberg, Mikael Wiehe och Björn Afzelius. Parallellt har hon alltid arbetat. Femton år gammal stod hon i kassan i en brödbutik. Därefter följde jobb som elevassistent, skiftarbetare på Televerket och nattportier.

Harmoni i Diss

2008 börjar hon jobba på Hyresgästföreningen. Till en av deras kampanjer skrev hon låten ”Bygg framtiden” som gavs ut som cd. 2015 släppte hon ”Harmoni i diss” med visor som ”Kontorister ska inte sjunga”, ”En mors funderingar” och”Ett samhälle som bryr sig”.

Eva Nykvist

Ålder: 58 år.
Jobb: Verksamhetssamordnare på ABF Göteborg.
Lön: 27 856 kronor.
Familj: Två äldre bröder, sonen Rickard och hans fru Karin, barnbarnen Adam och Mollie samt bonusbarnbarnet Emil.
Aktuell med: Gått föreningen Arbetarskrivares kurs ”Skriv om klass” på Runö Folkhögskola. Kursen ges löpande.

I dag jobbar Eva heltid på ABF. Där hon bland annat har hand om studiecirklarna. Det är de samhällsinriktade kurserna som Eva brinner för.
– Kan man inte sin historia kan man inte heller gå framåt. Varken demokrati eller arbetsrätten kan tas för givna. I dag är de under attack av Sverigedemokraterna och de borgerliga partiernas politik. Klassklyftorna ökar. Arbetsrätten försämras. Ta hyvling och sms-jobb till exempel. Därför är folkbildning viktigare än någonsin.

Kan man inte sin historia kan man inte heller gå framåt.

Eva Nyqvist

Även Evas sånger och dikter är just det – folkbildning om klass.
– Klyftorna ökar för varje dag, att prata och skriva om klass är viktigt.

Läs en av Evas dikter.