Handelsföretag som inte får varuleveranser eller färre kunder som handlar. Det är två scenarion som befaras under spridningen av coronaviruset.

Handels för löpande samtal med Svensk Handel för att hitta lösningar på problem som kan uppstå inom handeln i samband med smittspridningen.

– Det finns en viss oro från företagen som ser att de på sikt behöver dra ner på personal eller göra schemaförändringar beroende på hur situationen utvecklas, säger Stina Josefson, chef på avtal och förhandling på Handels.

Är nedskärningar på tapeten i nuläget?

– Vi har inte haft förhandlingar ännu, men det har börjat komma lite förfrågningar där man vill börja diskutera det med oss. Det är ju precis nytt och tar ett tag innan förhandlingar kommer i gång.

Kan Handels göra något åt situationen?

– Vill man skära ned för att det går dåligt så är det arbetsbrist och då har vi inte mycket att sätta emot. Däremot försöker vi alltid hitta lösningar på problem, vi vill ju också att företag ska överleva.

– Om det är lite lugnare kan det finnas en möjlighet för företag att kompetensutveckla personal. Att de till exempel får gå webbutbildningar kring arbetsmiljö.

Ingen lön för den som åker till riskområden

Samtidigt ber Svensk Handel arbetsgivare inom handeln att avråda personal från resor till riskområden för coronasmittan som myndigheterna har identifierat, till exempel Italien.

Den som åker dit ändå bör stanna hemma i två veckor utan lön när de har kommit hem, anser Svensk Handel. I stället ska man ta ut tjänstledighet, kompensationsledighet eller semester.

Hoppas att du tyckte artikeln var intressant. Följ Handelsnytts nyhetsbrev för fler bra artiklar .