Susanna Gideonsson: ”Fokus är att medlemmarna inte ska bli arbetslösa”
Varsel, permitteringar och indragna timmar. Nu jobbar Handels för fullt med att hjälpa medlemmarna, säger ordförande Susanna Gideonsson.
– Det väller in ärenden och telefonerna till rådgivningen ringer som galna. Vi har massor av förhandlingar om korttidspermitteringar bland annat. Det viktigaste för oss är att medlemmarna inte ska gå ut i ren arbetslöshet, säger Susanna Gideonsson.
Men när butikerna helt stänger igen, som de gjort vid norska gränsen hjälper det inte med regeringens korttidspermittering. Där vill Susanna Gideonsson se att staten tar ansvar för hela företagens lönekostnader.
Bra med slopad karens
Hon tycker att det var bra att regeringen slopade karensavdraget. Det betyder att medlemmarna har råd att vara hemma när de är sjuka – i alla fall de som har fast jobb.
– För visstidsanställa innebär det dock fortfarande bara ett förlorat arbetspass om man blir sjuk.
De visstidsanställda får även ofta problem med a-kassan. Många är inte med eftersom de ändå inte uppfyller kraven för att få ersättning.
– Vi vill att arbetskraven ska sänkas och att man tillfälligt inför ett schablonbelopp så att det ska gå snabbare att få pengarna. Som det är idag tar det mycket tid att reda ut hur mycket deltidare och visstidare jobbat och det krävs ofta flera arbetsgivarintyg.
70 000 jobb kan försvinna
Enligt arbetsgivarna Svensk Handel riskerar 70 000 handelsjobb att försvinna på grund av krisen. Både facket och arbetsgivarna trycker på för att fastighetsbolagen ska sänka hyrorna under en period.
Svensk handel har infört en jobbförmedling där anställda inom till exempel den krisande detaljhandeln kan hyras ut till livsmedelsbutiker och lager där de nu skriker efter personal.
Just livsmedelshandeln har ett viktigt samhällsuppdrag och där trycker Susanna Gideonsson på att de anställda måste skyddas.
Måste få skyddsutrustning
– Vården är såklart prio ett men vi kräver att även kassapersonal, som ju kan träffa flera hundra kunder om dagen, ska ha handskar och tillgång till handsprit. Riskgrupper ska överhuvudtaget inte jobba i kassan utan stanna hemma.
Hon tycker också att det är viktigt att kollektivtrafiken och barnomsorgen fortsätter att fungera så att matbutikernas personal kan gå till jobbet.
Hoppas att du tyckte artikeln var intressant. Följ Handelsnytts nyhetsbrev för fler bra artiklar.