Handels ordförande Susanna Gideonsson har tidigare svarat nej på frågan om hon själv vill bli LO:s ordförande. Nu har hon ändrat sig.

– Jag tycker det finns många bra personer till uppdraget och har inte sett mig som en av dem. Men jag har accepterat nomineringen, säger hon till Handelsnytt.

Jag skulle inte ha ställt upp om jag inte hade uppfattat att jag har ett visst stöd.

Susanna Gideonsson

Kommunals ordförande Tobias Baudin gav förra veckan offentligt stöd för Susanna Gideonsson som LO-ordförande. Handels förbundsstyrelse har nu formellt nominerat henne. Även andra har stöttat hennes kandidatur.

– Jag skulle inte ha ställt upp om jag inte hade uppfattat att jag har ett visst stöd. Men hur brett det är vågar jag inte svara på.

Dämpa slitningar

I helgen begärde hon att få lämna uppdraget som ordförande i LO:s valberedning. Hon har en klar bild av vad som blir hennes viktigaste uppgift om hon väljs till ordförande på LO:s kongress i juni.

– Att få ett enat och starkt LO. Enade vi stå, söndrade vi falla.

Trygga anställningar är viktigt för alla. Visstid och bemanningsföretag börjar sprida sig till allt fler sektorer.

Susanna Gideonsson

Susanna Gideonsson, för dagen smyckad med fredsmärket i halskedja, vill dämpa de slitningar som på senare tid plågat LO. I december blev det öppet bråk när fem LO-förbund hoppade av förhandlingarna som fack och arbetsgivare för om trygghet och omställning i arbetslivet. LO-kongressen i juni i år, där en ny ledning ska väljas, riskerar att bli stormig. Men det kan också bli ett tillfälle att läka såren.

Sluta se bakåt

– Det är viktigt att vi går i takt. Vi behöver ha en generaldiskussion om vad vi vill med LO, och sedan gemensamt kämpa för det. Sluta se bakåt, för vi har utmaningar som är rackarns mycket större att ta itu med.

Susanna Gideonsson pekar på utvecklingen på arbetsmarknaden och i politiken. Bland annat regeringens las-utredning som förbereder lagändringar som gör det lättare för arbetsgivare att säga upp anställda. 

– Det är oerhört oroväckande.

Handels hjärtefrågor

LO har sedan grundandet 1898 inte haft en ordförande från Handels. Susanna Gideonsson tror att Handels hjärtefrågor är viktiga för allt fler fackförbund.

– Trygga anställningar är viktigt för alla. Visstid och bemanningsföretag börjar sprida sig till allt fler sektorer.

Att lämna Handels är egentligen inte vad Susanna Gideonsson vill. Hon tvekade innan hon meddelade valberedningen att hon ställer upp i valet.

– Det var inget lätt beslut. Men om vi vill något som förbund måste vi också vara beredda att ta ansvar. Handels vill se ett starkt LO som tar tydlig strid för våra medlemmars frågor på arbetsmarknaden och i samhället.

Hoppas att du tyckte artikeln var intressant. Följ Handelsnytts nyhetsbrev för fler bra artiklar .

Handels ordförande sedan sex år

Susanna Gideonsson är 57 år och förbundsordförande Handels sedan 2014.

Hon bor i Umeå och har övernattningslägenhet i Stockholm. 

Hon är gift och har två vuxna söner.