Det är den 25:e och månadens räkningar är betalda för denna gången. Underbart! Jag klarade det! Behöver inte uppsöka a-kassan, äta nudlar fram till nästa lön och kronofogden kommer inte knacka på och ta med sig min Stig Lindberg-vas eller min älskade Mulberry-väska. 

Det svider till i magen när jag tittar i kalendern inför nästa månad. Många dagar är tomma och jag längtar efter ett pling i mobilen som ger mig ett pass att jobba så att jag kan sätta mat på bordet. Jag tar ett djupt andetag och hoppas på det bästa. För det brukar lösa sig.

Det var innan corona. 

Möta människor

Jag har jobbat inom handels i elva år. Jag är social och gillar tempo och att möta människor och att hjälpa dem att skapa sin bästa vardag. Jag har lätt att memorera personnummer till kundklubben, minns ofta diskussionen om soffan och lämnar tips om den bästa temperaturen för fläskytterfilen. Jag lär mig stammisarnas barns namn och beklagar sorgen om mannen eller frugan blivit en ängel.

Kontrakt att leva på

Men det finns en sak vi måste prata om. Jag jobbar inom handeln och ger så mycket av mig själv. Är det då för mycket begärt att jag kan leva på mitt kontrakt? Alltså att jag vet min lön nästa månad och att jag kan flytta eller planera en resa om ett par månader om jag vill det. Så ser nämligen verkligheten ut för mig och många av mina kollegor. Vi knegar och sliter både kvällar och helger, gör rätt för oss men ändå vet många av oss inte från månad till månad om vi kommer att överleva ekonomiskt.

Nytt ljus

Corona har satt allt i nytt ljus. Plötsligt är det inte kul att ha ett pyttekontrakt och se alla bokningar försvinna. Plötsligt är a-kassan ett måste. Duger vi bara i bra tider men blir kastade i rännstenen i sämre tider? Om det finns en sak som corona verkligen belyser så är det de otrygga anställningarna. Jag är så tacksam för att vårt förbund fått flera nya medlemmar. Nu hoppas jag bara att ni på Handels kommer att slåss för oss när avtalsrörelsen kommer igång igen. Att ni kommer att se problemen med kontrakt som inte går att leva på. 

Hanna
Trogen Handelsmedlem