Är du orolig för att bli smittad av coronaviruset när du jobbar?

Anaam Oweini, butiksanställd och fackombud, Ica supermarket i Skogås, Huddinge

– Jag är mycket rädd, ärligt talat. Vi har omkring 2 000 kunder om dagen. Man vet inte vem som kommer och vem som är sjuk. Man är försiktig och misstänksam. Även om vi har satt upp lappar överallt om avstånd så kommer man nära när man hjälper till. En del går väldigt nära en. Plastskydden för kassorna är också bra, men vi tar ju fortfarande i varor och kontanter som kunderna rört vid. Vi har handskar och handsprit, men det är ändå obehagligt.

Ulrika Ekwall är floristmästare på T-blommor i Farsta, Stockholm.

Ulrika Ekwall, mästerflorist, T-blommor i Farsta, Stockholm

– Nej, jag är inte rädd. Jag är inte i en riskgrupp. Visst kan jag bli smittad, men jag tror inte att jag kommer bli allvarligt sjuk av det. Man kan inte gå omkring och vara rädd för det hela tiden. Då borde man ju vara rädd för att gå över gatan också. Däremot är jag fundersam över att det är så många äldre som kommer och handlar och som inte följer rekommendationerna om att stanna hemma.

Frisörerna Arefe Koca och Yurdagul Karaoglu på Klippoteket i Skogås, Huddinge.

Arefe Koca och Yurdagul Karaoglu, frisörer, Klippoteket i Skogås, Huddinge

– Vi är rädda. Vi är ju jättenära kunderna. Jag skulle gärna jobba hemifrån, för min säkerhets skull. Först var jag mest orolig över ekonomin, men den sista tiden för min hälsa och mina barn. Man blir orolig när det kommer nära en. Jag känner en som gått bort i corona. Han dog i går. Det är sorgligt. Vi familjer brukar gå över till varandra. Men nu är det också förbjudet. Det känns tomt, säger Arefe Koca.

– Jag är också rädd för att bli smittad. Jag har barn hemma. Vi tvättar händerna ofta och ibland backar man undan och frågar kunderna ”Har du varit utomlands? Är du frisk?” Och de frågar oss om vi är friska. Man är också orolig över vad som kommer hända i framtiden, säger Yurdagul Karaoglu.