Helt ovan att sitta framför datorn är inte verksamhetsassistenten Åsa Bergman. I normala fall växlar hon administrativa arbetsuppgifter som avtalshantering, fakturering och budget med arbetsplatsbesök och medlemsvärvning. Hon är också den som hjälper till när några vill bilda fackklubb på jobbet. Men just nu är ingenting som vanligt. Åsa jobbar hemma, sittställningarna är stundtals oergonomiska och hunden Kingston stjäl uppmärksamhet. Men framför allt knattrar Åsa på sin dator. Över 27 000 personer ska skrivas in Handels a-kassa eller i facket Handels.
– Det är enformigt. Man blir mosig i huvudet. Men det är viktigt. Och det är alltid lärorikt att få inblick i andras arbetsuppgifter.

Efter två timmars inskrivande av nya medlemmar behöver hjärnan paus. Då får hunden Kingston äntligen Åsa Bergmans uppmärksamhet.

Anstormning till fack och a-kassa

När coronaviruset nådde Sverige började allt fler gå med i facket och a-kassan. När sedan reglerna för a-kassan ändrades stormade människor till a-kassan. Mellan 16 mars och 16 april har strax över 8 000 personer gått med i facket Handels – fyra gånger mer än mars förra året. För a-kassan är det betydligt fler. I stället för cirka 2 000 personer har nära 10 gånger så många – 19 000 människor – ansökt om medlemskap. Handels utredare, analytiker, studieombudsmän och verksamhetsassistenter som Åsa Bergman, alla har hjälpts åt för att skriva in de nya medlemmarna.

Innan Åsa Bergman började jobba som verksamhetsassistent var hon bland annat klubbordförande på Åhléns i Uppsala.
– Men som anställd på Handels kan jag jobba heltid med någonting jag tror på. Som känns meningsfullt och viktigt.

Som anställd på Handels kan jag jobba heltid med någonting jag tror på. Som känns meningsfullt och viktigt.

Åsa Bergman

Just nu handlar det om att ”knacka in” nya medlemmar i systemet, som Åsa uttrycker det. Runt 70 till 100 personer hinner hon med per dag. Det finns ett stopp för hur många namn och personnummer hjärnan klarar av också. En till två timmar sitter hon. Alltid med en podd – Mytologier eller Seriemördarpodden – i bakgrunden. P3 Historia funkar också.
– Sedan måste jag bryta för att inte blir för mosig i hjärnan. Då brukar jag gå ut med Kingston. Han är en Welsh corgi cardigan. Man kan säga att han ser ut som en limpa med korta ben.

A-kassan anställer fler

När Åsa skrivit in de personer som vill gå med i Handels a-kassa tar Jessica Andersson över för beslut om ersättning och ersättningsnivå. På sitt nyrenoverad hemmakontor, iklädd grå pyjamas med pingviner i röda halsdukar och till takten av punk eller rock – The Living end och Bon Jovi – går Jessica igenom a-kasseansökningar i en rasande fart. Det är en tuff utmaning. När hon trycker på uppdatera är ärendelistan många gånger längre än när hon började.

Efter en arbetsdag kan Jessica Andersson ha fler ärenden på sin lista än när hon började dagen. Strömmen av nya medlemmar tycks inte ha något slut.

För under dagen trillar de in. En efter en efter en. Ansökningar från alla dem som på grund av coronakrisen förlorat sina jobb. 40 000 människor är de prognoser som Handels a-kassan fått. För att klara det räcker varken övertid eller neddragning på telefonrådgivning och egna interna möten. Fler anställda behövs. Tanken är att 35 personer snart ska bli kollegor till Jessica Andersson.
– När jag kom till jobbet innan corona så kunde jag ha en listor på 80 ärenden. Nu är det mer än dubbelt så många. Vi gör allt för att komma i kapp.

”Som ett maratonlopp”

Anstormning till trots är det lugnet före stormen som råder hemma i Jessicas vita villa.
– Jag ser det som ett maratonlopp. Långt. Det gäller att inte gå ut för hårt i början och ta slut. Vem hjälper jag då? Ingen mår bra om jag bränner ut mig. Inte jag, inte mina kollegor som får mer att göra, inte min familj och verkligen inte den som söker a-kassa.

Jessica har själv varit arbetslös. Hon vet hur det är. Skicka ansökningar. Undra hur ekonomin ska gå ihop. Genom arbetsförmedlingens jobb-bank fick hon till slut napp. På Handels a-kassa. Först sommarjobb sedan kortare vikariat och slutligen fast anställning.
– Om jag firade? Absolut! Med tårta, vi kör alltid tårta när något ska firas!

När a-kassan omorganiserades för några år sedan blev hon handläggare. I 40-årsåldern satte hon sig i skolbänken igen. A-kassans regler är svåra. Ett år brukar det ta innan en handläggare är helt självgående. Då kan en domstol komma med en dom som ändrar hur reglerna ska tolkas. Eller så kommer helt nya regler. Som nu.
– Vi hade inte fått någon förvarning utan hörde samtidigt som medlemmarna, som direkt ringde och undrade. Det var bara att sätta sig in i de nya reglerna och köra. Pang. Bom. Men jag gillar utmaningar.

Det var bara att sätta sig in i de nya reglerna och köra. Pang. Bom. Men jag gillar utmaningar.

Jessica Andersson

Förståelse och tålamod

Fast ibland stress-springer även hennes hjärna i väg.
– Nu är det ju extremt, men oftast handlar det om att man går och klurar på ett ärende, som att arbetsförmedlingen sagt att en person inte kommit till ett möte, vilket kan betyda avdrag på ersättningen. Du har fått personens förklaring och det är inte klockrent att det ska vara avdrag. Sånt kan man ju klura på.

När det händer brukar Jessica skriva ner ärendet och sina tankar kring det på en lapp. Lägga lappen i en låda, stänga och inte öppna förrän nästa arbetsdag.
– Många tror nog att vi som jobbar på a-kassan är byråkrater, fyrkantiga människor. Eller att vi begär in intyg bara för att förhala processen. Så är det inte. Det handlar ju om att se till att medlemmen får så hög ersättning som möjligt. Medlemmen är alltid i fokus.

Nu i coronatider upplever Jessica att de som kontaktar a-kassan har ett extra stort tålamod och förståelse.
– De förstår att det är exceptionellt just nu och vi gör så gott vi bara kan. De är vid gott mod, tycker jag.

Corona-förhandlingar berör 31 010
anställda i handeln

  • 8 344 personer ansökte om medlemskap i facket Handels.
  • 19 195 personer ansökte om medlemskap i Handels a-kassa.
  • 7 604 corona-relaterade förhandlingar inkom. Av dessa var:
  • 3 516 korttidspermitteringar.
  • 437 öppettider.
  • 15 nedläggningar/konkurser.
  • Övriga förhandlingar kan gälla varsel, schema- och organisationsförändringar.
  • 31 010 personer berörs av förhandlingarna.

Källa: Handels. Siffrorna gäller perioden 16 mars till 16 april.