Bake-off bröd i påsar, plasthandskar, plexiglas, avskiljare vid kundpackytorna och tidigare öppettider för riskgrupperna. Ica Supermarket Väddö hade redan för några veckor sedan kommit långt vad gäller att minimera smittorisken i butiken.

Men man ville ta ett steg till, och sedan förra veckan patrulleras butiken därför av anställda iklädda en gul väst med texten ”Trängselvärd – Var snälla håll avstånd!”

– Det räcker faktiskt oftast att gå runt i butiken med västen på. När kunderna ser oss stannar de upp och tänker till: ”Ah just det”, och så backar de lite. Det är en lysande grej, berättar Kicki Svärdh, som har uppdraget för dagen.

När kunderna ser oss stannar de upp och tänker till: ”Ah just det”, och så backar de lite. Det är en lysande grej

Kicki Svärdh, Ica Supermarket Väddö

Förutom att påminna håller trängselvärden extra koll på de områden som lätt blir flaskhalsar, bland annat ingången till mejeriavdelningen samt vid kassorna.

Kan stänga när det blir för mycket

När den sjätte och sista kassan måste öppnas är det en signal till trängselvärden att stänga butiken ett tag. Då släpps ett gäng kunder ut innan entrén kan öppnas igen.

– Kunder har också sagt åt oss när de märkt att det är mycket folk på en plats. Det känns som om folk har lättare att ta till sig budskapet när det är en levande person i stället för bara skyltar, säger Kicki Svärdh.

Även om man är trängselvärd förväntas man att sköta andra arbetsuppgifter. Under dagen ska man dock kunna röra sig mycket ute i butiken och inte vara fast på till exempel lagret.

Vem som är trängselvärd bestäms av ett rullande schema. Även mejeriansvariga Jacob Logård har testat på.

Rullande schema

Kollegorna hjälps också åt säger Kicki Svärdh. Märker de vid charken att det är mycket folk där kan de ringa på trängselvärden. Vem som har uppgiften varierar efter schema.

– När det här är över kommer jag ta med mig hur duktiga vi ändå är på att ställa om och tänka nytt. Det gäller kunderna också, jag märker hur de taggar ner och låter kunden framför plocka klart. Man måste inte alltid ha så bråttom.