Det nya coronaviruset har härjat ett tag nu, och lämnat få oberörda. Vissa tvingas jobba hemifrån och andra riskerar att varslas eller permitteras för att jobben blir färre när människor rör sig mindre i samhället. 

Det är i såna här lägen vi kan känna oss tacksamma över facklig kamp som gett oss socialförsäkringssystem och de trygghetsförsäkringar vi förhandlat in i kollektivavtal och i de fackliga medlemskapen. De ger oss trygghet just i lägen som dessa. 

Fasta heltider

Men vi har också blivit medvetna om hur dåligt anpassade dessa system är för dagens arbetsmarknad. För branscher som vår är systemen direkt undermåliga. A-kassan och andra försäkringar har som utgångspunkt att fast heltidsanställning är något självklart. Inom detaljhandeln är det bara tre av tio som har det. Då hamnar så klart många utanför. Tyvärr var det redan för sent för många i branschen när regeringen och riksdagen beslutade om en mer generös a-kassa. 

På samma sätt är den tillfälligt slopade karensen i sjukförsäkringen inte bra nog för den med visstids- eller deltidsanställning. De med otrygga anställningar är beroende av fler timmar än de har på kontraktet. Den som är sjukanmäld blir inte inringd på extrapass och riskerar att gå miste om en stor del av sin inkomst. Pengar som nu saknas när räkningarna kommer. 

Förlora eller smitta

Vid sjukdom tvingas den butiksanställda som jagar timmar alltså välja mellan att stanna hemma och bli av med en stor del av sin inkomst – eller att gå till jobbet och riskera att smitta kollegor och kunder. Det är svårt att tänka sig att det här är önskvärt från ett samhälle som försöker bromsa en pandemi. 

Många på golvet har nu fått upp ögonen för att trygghet är viktigt, tillströmningen har varit enorm till fack och a-kassa. När det krisar på riktigt förstår plötsligt de flesta att vi behöver gå ihop för att vara starka.

Nu måste vi utnyttja denna förstärkta röst och se till att få upp våra frågor på agendan bland Sveriges politiker. Detta har varje medlem ett ansvar för, vi måste prata om dessa frågor så fort vi får läge. Tillsammans blir vår röst stark nog att göra skillnad.

Jack Hansson och Alma Hedmark
Lokala ungdomskomittén i Handels avd 33 Luleå