”Självklart får man provsmaka, det är väl därför man handlar över disk? I coronatider vill fler köpa förpackad ost, men vi ger fortfarande personlig service – med handskar och hygien.

En snitsig ostbricka börjar med en krämig vitmögelost, helst franska favoriten Délice de Bourgogne. Perfekta tilltugget: hacka nötter och torkad frukt, rosta i torr stekpanna, salta! Och så en söt jordgubbsmarmelad.

Om den luktar? Du menar väl doftar! Det där är bara fördomar, fast okej Gamle Ole kanske är bäst att förvara på balkongen.

Lynda Lee

Bästa hårdosten är grottlagrad Gruyére, jag vet inte vad det är i grottorna som är så magiskt, luften och fuktigheten kanske? Skär den i stavar och bara njut! En budgetvariant är dansk Vesterhvasost, det är också gott. Om den luktar? Du menar väl doftar! Det där är bara fördomar, fast okej Gamle Ole kanske är bäst att förvara på balkongen.

Till kraftiga ostar är det gott med kraftfullt rödvin, kall ljus öl – eller te! Om du dricker vin till osten så servera inte vindruvor, det blir tårta på tårta. Klyfta ett päron i stället, eller bjud på fikon, helst färska.

En ordentlig mögelost behöver vi också. Saint Agur passar alla, snäll men smakrik. Vanliga Tuc-kex med svartpeppar funkar fint. Och extra gott blir det med hembakt fröknäcke. Skippa oljan och välj ett recept med kallt vatten, då får du den rätta krispigheten.

Pricken över i är nederlänskda Primadonna, vällagrad, torr och smulig. Den äter jag som godis!

Lyndas läckra ostbricka.

Lyndas läckra ostbricka

Krämig vitmögelost: Délice de Bourgogne.

Hård favorit: Grottlagrad Gruyére, skuren i stavar.

Snäll blåmögel: Saint Agur.

Grynigt godis: Primadonna

Kex: Tuc svartpeppar.

Extra knaprigt: Hemmagjort fröknäcke

Tillbehör: Rostade nötter och torkad frukt.
Macadamianötter
Jordgubbsmarmelad
Päron

Att dricka till: Kall ljus öl.