Annika Norlin.

Annika Norlin: Jag ser allt du gör

När artisten Annika Norlin (Säkert!/Hello Saferide) debuterar som författare känns mycket igen från hennes episka poplåtar: den skarpa blicken för mänskliga egenheter, gehöret för relationer som skaver och det norrländskt humoristiska kynnet. Vi möter en terapeut som specialiserat sig på att bekräfta klienternas egon, filmälskare på jakt efter aliens vid Piteälven och en mor på planlös långvandring i sorg över ett förlorat barn.

Bäst:  (en vandringshistoria från Gällivare till Östersund)

Sven Olov Karlsson.

Sven Olov Karlsson: Årsboken

Ett sammanhållande tema gör novellerna till delar i en helhet. Sven-Olov Karlsson har valt årets månader för sina berättelser om grå folkhemsvardag med obehagliga detaljer. Här finns en dödssjuk raggare som vill bestämma över årets cruising, en lantbrukande änka som jagar djurforder i sommartorkan och en timanställd städare på ödesmättad shoppingtur i Stockholm.

Bäst: Juli – Årsboken (ja den heter samma som hela samlingen)

Sara Stridsberg.

Smakfullt om vänskap

En novell per bok är idén som förlaget Novellix bygger på. Läsaren kan själv plocka godbitar ur skilda författarskap – eller köpa presentaskar med fyra böcker på samma tema. I kvartetten om vänskap märks Sara Stridsbergs nyskrivna Vi var rovdjur, en finstämd berättelse om tre personer på resa med ett diffust hot lurande i bakgrunden. I samma ask trängs noveller av världsstjärnorna Rachel Kusk och Chimamanda Ngozi Adichie.

Bäst: Chansen att provsmaka författarskap du är sugen på.

Arbetarlitteratur som får plats i fickan.

Arbetarlitteratur i små portioner

Pärlor från vår äldsta arbetarlitteratur kan avnjutas i vackra små fickböcker på Novellix-vis. De ger glimtar från en tid när noveller var en viktig del i kampen för bättre villkor på jobbet och i samhället. Äldst är Maria Sandels Lycklig den som lyckan får från 1904 om en utfattig sexbarnsmor som avskedas som hemstädare då hon försvarar sin strejkande make, men stöttas av en granne som gräddar pannkaka. Miniböckerna ges ut av podcasten Arbetarlitteratur.

Bäst: Fåglar ombord av Josef Kellgren från 1936.

Noveller av vikt.

Svenska noveller från Almqvist till Stoor

Älskar du trots allt tegelstenar? Den här antologin väger 1,2 kilo. 90 noveller från 1838 till 2015, samlade av Ingrid Elam och Jerker Virdborg. Resan genom den svenska litteraturhistorien speglar även samhället: fattigdom, slit, supande och relationer i ett bondeland som mognar till folkhem, och sen – vadå?

Favoriter: Sophie von Knorring, Klara Johansson, Stina Stoor.

Coronaviruset.

Visste du…

… att en av världens mest berömda novellsamlingar speglar en pandemi? I Giovanni Boccaccios Decameronefrån 1353 flyr tio ungdomar undan pesten i Florens till ett hus på landet där de berättar historier för varandra. Kan vår tids karantäner föda lika livskraftiga berättelser?

Möjlig titel: De va corona.