1.

2018  sa fackklubben vid Coops lager i Västerås upp den lokala överenskommelsen om ackordslön. Facket och arbetsgivaren diskuterade en ny lönemodell, men kom inte överens. I mars 2019 införde Coop ett nytt ackordslönesystem – utan att man var överens med fackklubben.

Detta strider mot kollektivavtalet, hävdade facket och stämde Coop Logistik och Arbetsgivarföreningen KFO i Arbetsdomstolen (AD). AD:s dom ger nu Handels rätt: Arbetsgivaren inte införa eller erbjuda ackord utan att komma överens med facket.

– Vi är glada. Domstolen har enhälligt ställt sig bakom vår tolkning att så här får inte en arbetsgivare göra, säger Annett Olofsson på fackets juristbyrå LO- TCO Rättskydd

AD dömer arbetsgivaren att betala 200 000 kronor i skadestånd och lika mycket i rättegångskostnader till facket.

2.

Handels bryter mot sin egen värdegrund när förbundet inte låter aktiva Sverigedemokrater ha förtroendeuppdrag i facket, anser Christer Svensson, SD Växjö, i en insändare.

Det var i februari förra året som Handels förbundsstyrelse stängde av klubbordföranden i en skånsk Ica Maxi­butik från hennes fackliga förtroendeuppdrag. Orsaken var att kvinnan samtidigt har ett kommunpolitiskt uppdrag för Sverigedemokraterna.

En dom från en skiljenämnd gav senare Handels rätt att ta ifrån kvinnan uppdraget, bland annat eftersom SD är emot adoption i samkönade äktenskap och invandring från muslimska länder. Detta är inte förenligt med Handels stadgar menar skiljenämnden.

Christer Svensson tycker att beslutet grundar sig i fördomar om Sverigedemokraterna.

– Facket välkomnar medlemspengar, men bra arbetsvillkor och arbetsmiljö hänger i slutändan på partiboken. Därmed bryter Handels mot sin egen värdegrund, det vill säga den om likabehandling och alla människor lika värde, skriver han i insändaren.

Handels slår ifrån sig och poängterar att domen rör möjligheten att företräda Handels medlemmar som förtroendevald.

– Domen fastslår inte att någon inte får vara invandringskritisk eller mot månggifte. Det är förmodligen många medlemmar i Handels. Ingen åsikt är förbjuden. Tvärtom välkomnar Handels debatt, närmast inför vår kongress nästa vår. Att företräda Handels är en annan sak. På dessa personer ställs extra stora krav, svarar Jens Lundberg, pressekreterare på Handels.

3.

 På Eldkvarnsgatan i Uppsala öppnar till helgen Sveriges största butik utan personal, Automat. Inspirationen kommer från Amazons koncept Amazon Go.

– Ända sedan de öppnade sin första obemannade butik har jag velat göra samma sak i Sverige. Jag tycker att det är en fantastisk lösning att koppla samman teknik med service, säger ägaren Bengt Pettersson.

En fördel han ser med sin obemannade butik är dess öppettider. Kunderna kan handla när än de behöver. För att komma in i butiken krävs det att kunden loggar in med bank-id. Innan hen går ut betalar hen i en självskanningskassa. Men Bengt Pettersson är inte orolig för stölder och snatteri.

– Jag litar på människor tills motsatsen bevisas. Den största risken är väl om ingen kommer. Det gäller bara att få kunderna att bekanta sig med konceptet – hur man sköter sig själv, han.