Det var Handels förbundsråd som på tisdagens extra möte formellt valde ny förbundsledning. Helt enligt planerna valdes Linda Palmetzhofer till ordförande, Elisabeth Brandt Ygeman till förste vice och Mats Hedgren till andre vice ordförande.

Efter mötet sa Linda Palmetzhofer till Handelsnytt att hon som ny ordförande främst kommer att prioritera två saker.

– Den ena är att ta hand om de jättemånga nya medlemmar vi har fått de senaste månaderna. För att få dem att stanna kvar och få ännu fler att vilja gå med behöver vi prata mycket om vad som är meningen med facket. Den andra är att fortsätta kämpa för tryggare jobb. Båda sakerna hör ihop, för ju fler vi är, desto starkare blir vi, säger Linda Palmetzhofer.

I frontlinjen

I sitt tal till förbundsrådet pekade hon på coronapandemins effekter för Handels medlemmar.

– Våra medlemmar har stått i frontlinjen i krisen, det är de som har gått till jobbet trots en ständig rädsla för smitta. Många har förlorat jobbet när anställningar har avslutats från en dag till en annan. Det syns inte i varselstatistiken.

Hon berörde också de komplicerade förhandlingsläget i årets avtalsförhandlingar, som snart återupptas efter att de pausades i våras när pandemin slog till.

– Vi har en tudelad bransch. En del där det gått dåligt, där konkurser hotar och anställda blivit korttidspermitterade. Sen finns det en del som gått väldigt bra, där vinsterna är skyhöga.

Amazon ska ha kollektivavtal

E-handelsjättens Amazons etablering med ett lager i Eskilstuna var också på tapeten.

– Handels kommer att vara med och se till att Amazon ska bedriva sin verksamhet i Sverige med kollektivavtal, det lovar jag, sa Linda Palmetszhofer till förbundsrådet.

Vidare talade hon om förhandlingarna om trygghet och omställning, som facken för arbetare och tjänstemän just nu för med arbetsgivarna i Svensk Näringsliv. Om inte parterna kommer överens hotar politikerna med lagstiftning grundad på den så kallade las-utredningen.

– Vår ingång är att stärka den svenska modellen, att vi som parter kommer överens om och tar ansvar för villkoren på arbetsmarknaden.

Ny andre vice

Anledningen till det extra förbundsrådet är att Handels förra ordförande Susanna Gideonsson i juni valdes till ordförande för LO. Sedan dess har Linda Palmetzhofer varit tillförordnad ordförande och Elisabeth Brandt Ygeman klivit upp som förste vice ordförande.

 Mats Hedgren valdes i dag till andre vice ordförande. Han kommer från tjänsten som förbundssekreterare, som kommer att hållas vakant fram till kongressen i maj 2021.