Ägaren till butikskedjan Rabalder, det Alingsåsbaserade bolaget Kompott Mode AB, har försatts i konkurs. Alla anställda i de cirka 30 butikerna har sagts upp. Konkursförvaltaren, advokat Christian Andersch, säger till Handelsnytt att han diskuterar med en möjlig köpare som skulle kunna driva delar av verksamheten vidare. I så fall kan en del av personalen få anställning hos den nya ägaren.

Men tills vidare pågår utförsäljning i butikerna, som beräknas hålla öppet max tre veckor till.

Överraskades av konkursbeskedet

Helena Wall, Handelsombud i butiken i Uppsala, överraskades av konkursbeskedet, trots att hon varit permitterad under pandemin på grund av minskad försäljning.

– Det är många med mig som drabbas av coronakrisen, både i handeln och andra branscher, säger Maria Wall.

Under uppsägningstiden får Rabalders anställda lön via den statliga lönegarantin.

Raden av modebutikskedjor som gått i konkurs i pandemins skugga blir allt längre. I våras drabbades bland andra MQ, The Shirt Factory, Joy, Flash och Dea Axelsson. Flera andra företag med ekonomiska problem har beviljats rekonstruktion i syfte att undvika konkurs.

Detta gäller vid konkurs

Du är fortsatt anställd och ska gå till jobbet till dess att du får annan information. Konkursförvaltaren bestämmer om du ska arbeta eller inte.

Lönen du har tjänat in ersätts normalt av en statlig lönegaranti som utbetalas av länsstyrelsen. Det gäller alla anställda, även vikarier. Processen överses av Kronofogden.

Målet är att lönegarantin ska betalas ut när lönen brukar komma. Det kan dock bli fördröjningar när många varslas.

Om du blir uppsagd täcker lönegarantin utöver din intjänade lön också din uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd. En förutsättning är då att du är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.