– De flesta kommer till jobbet med glatt humör ändå. Vi är många anställda som stöttar varandra. Vi har ju levt med detta sedan i mars och sett hur flera företag gått i konkurs runt omkring oss. Många har fyra månaders uppsägningstid och är förberedda. Om gränsen bara öppnar hoppas vi att vi är back in business och då behövs det folk i hela Strömstad, säger Cathrine James, klubbordförande på Supermarket.

I juni lades ett varsel om uppsägningar på 96 anställda på Maximat och Supermarket i Nordby och Maximat i Svinesund. Butikerna ägs av Coop i Sverige och Norge tillsammans. Varslet kommer nu att bli verklighet första oktober.

Tårar i ögonen

– Det är trist att kollegor sedan många år försvinner. Att gå runt i köpcentret nu och se tomma och stängda butiker ger mig tårar i ögonen. Vi är ju vana vid långa köer. Just nu finns det inga lediga jobb här så det är tufft för alla oavsett ålder och erfarenhet, säger Cathrine James. 

Göran Lundgren, driftansvarig för Grensemat AB som driver butikerna, säger till Strömstads Tidning att han inte vill gå in på om det kan bli tal om återanställningar av de varslade om gränsen öppnar igen. De tre butikerna har efter uppsägningarna ca 250 anställda kvar.