Som många andra i modehandeln har Lindex och H&M påverkats av coronakrisen. Butiker har varit stängda och personal har korttidspermitterats.

I slutet av augusti meddelade Lindex att bolaget ska spara 150 miljoner kronor. Personalstyrkan på huvudkontoret kommer att minskas och Lindex ser över hyresavtalen för butikerna. Det kan innebära att butiker kommer att stängas eller flyttas.

– Vi ser löpande över vårt butiksnät för att optimera det, vilket exempelvis innebär översyn av lokalisering, butiksyta såväl som anpassning av sortimentet. Våra butiker är mycket viktiga för oss och vi vill finnas där våra kunder finns, men vi behöver också säkerställa en långsiktig lönsamhet, skriver Kristina Hermansson, kommunikationschef på Lindex i ett mejl till Handelsnytt.

Satsningar ska också göras, bland annat på Lindex onlineförsäljning.

H&M stänger butiker

Även H&M-gruppen kommer att öka sina digitala satsningar och stänga butiker under nästa år. Totalt har klädjätten aviserat att de ska stänga 350 butiker världen över. H&M-gruppen består av flera varumärken men majoriteten av butikerna är H&M-butiker.

– Vi kan i dag inte ge en siffra för just Sverige, skriver Danielle Kisch, presskontakt på H&M Sverige, i ett mejl till Handelsnytt.

En H&M-butik som kommer att stänga nästa år är dock butiken i Jägersro, Malmö.

Butiksstängningar hänger ihop med det förändrade köpmönstret, där handeln på nätet ökar och besöken i de fysiska butikerna minskar.

Nyligen presenterade H&M:s sin kvartalsrapport. Bolaget redovisade en vinst på lite mer än 2 miljarder kronor.

Så många butiker har kedjorna

I H&M-gruppen ingår H&M, H&M HOME COS, Monki, Weekday, & Other Stories, ARKET och Afound. Tillsammans har de runt 5 000 butiker världen över och finns i 74 länder. Majoriteten runt 4 500 är H&M-butiker.

Lindex har i nuläget nära 200 butiker i Sverige. Lindex har tidigare sjösatt olika sparpaket. 2017 drabbades bland annat personal på distributionscentralen i Partille när kedjan skulle spara 100 miljoner kronor.