Ikea gör det, Gekås gör det. Så även Jysk och Kappahl. Svarar butiken upp mot budget och förväntat vinstmål så får personalen en del av kakan, oftast som ett lönetillägg i samband med bokslutet. Ibland rör det sig om några tusenlappar, men ibland kan det bli mer – upp mot tiotusentals kronor extra varje år.

Hur fungerar ob-ersättningen?

Frågor om jobbet

Ica är Nordens ledande dagligvarukedja. Men trots deras position och höga lönsamhet delar de som regel inte ut bonus åt sina anställda, i alla fall inte på butikssidan.

Handelsnytts genomgång visar att endast en av tio av Icas mest framgångsrika butiker har bonussystem för personalen.

Topp tio mest lönsamma Ica butiker 2019

  1. Ica Maxi Jönköping – 50, 3 miljoner i vinst*, omsatte drygt 700 miljoner.
  2. Ica Kvantum Stockholm Liljeholmen – vinst 42,8 miljoner kr, 426 miljoner i omsättning.
  3. Ica Maxi Nacka – vinst 40,5 miljoner kr, omsatte 670 miljoner.
  4. Ica Maxi Högsbo Västra Frölunda – 39,1 miljoner i vinst, omsättning på nära 600 miljoner.
  5. Ica Maxi Grafiska Vägen Göteborg – vinst 36,4 miljoner kr, drygt 600 miljoner i omsättning.
  6. Ica Maxi Borlänge ­– vinst 35,5 miljoner kr, 454 miljoner i omsättning.
  7. Ica Maxi Häggvik Sollentuna – nästan 35 miljoner kr i vinst, omsättning cirka 651 miljoner.
  8. Ica Maxi Hälla Västerås – vinst på 32,5 miljoner kr, drygt 707 miljoner i omsättning.
  9. Ica Kvantum Sickla Nacka – vinst 31,5 miljoner kr, omsatte 474 miljoner.
  10. Ica Maxi Alingsås – vinst 31,3 miljoner, nästan 578 miljoner kronor i omsättning.

* Före skatt

Den butik som delar med sig mest är också den mest lönsamma, det vill säga Ica Maxi Jönköping. Enligt uppgifter till Handelsnytt kan heltidsanställda få ut upp mot 15 000 kronor per år i bonus.

Stressnivån är väldigt hög och personalomsättningen är stor. Men de har bonus.

Tidigare anställd på Ica Maxi Jönköping, Sveriges mest lönsamma Ica-butik.

– Stressnivån är väldigt hög och personalomsättningen är stor. Men de har bonus. Den baseras på att vinsten blir över en viss procent och kopplas sedan till hur många timmar man arbetat totalt under året, säger en tidigare anställd.

Belöningsresor med chartrat plan

Ett annat exempel är Ica Maxi Alingsås. Personalen får inget extra i lönekuvertet, men klarar stormarknaden sina mål åker den omkring 100 personer stora personalstyrkan på en studieresa/belöningsresa med egen-chartrat plan. Exempel på resor har tidigare varit Kroatien, Mallorca och Slovenien.

I övrigt är det skralt med utdelningar till personalen. Varken Ica Maxi Nacka, Borlänge, Sollentuna eller Ica Kvantum Sickla får någon bonus.

Arbetsgivaren är noga med att kaffemaskinen fungerar, och vi får frukost. Men någon bonus har vi inte. Det är jag lite besviken över såklart.

Annelie Letterlöv, fackligt aktiv på Ica Kvantum Sickla

– Arbetsgivaren är noga med att kaffemaskinen fungerar, och vi får frukost. Men någon bonus har vi inte. Det är jag lite besviken över såklart. Det är en fråga jag länge funderat på att lyfta i klubben, säger Annelie Letterlöv, fackligt aktiv på Ica Kvantum Sickla.

– Vi får ingen extra lön, men de pratar mycket om siffrorna och hur bra vi jobbar, säger en anställd på Ica Maxi Häggvik. Men förmåner har vi ändå, till exempel luncher, julfester och presentkort.

Två butiker har diskuterat bonus

I två butiker, Ica Maxi Västerås och Ica Kvantum Liljeholmen, har frågan om bonussystem varit uppe på tapeten. Diskussionerna har dock inte landat i något ännu.

– Men företaget har på eget initiativ infört en förmånsportal. Genom den får vi rabatt på olika tjänster och bra priser på vissa gymkort till exempel. Jag anser att vi har bra privilegier i vår butik, säger Simon Wallinder som är fackligt aktiv på Ica Kvantum Liljeholmen. 

Butiksledning och chefer har bonus, men det finns inget sånt för dem som sliter på golvet. Det är riktigt tråkigt. Varför inte dela med sig när det nu går så bra?

Ulla-Britt Thor ombudsman på Handels i Göteborg.

I Göteborg förekommer inga bonussystem alls inom Ica. Varken på de topp-presterande storvaruhusen eller i någon annan butik.

– Butiksledning och chefer har bonus, men det finns inget sånt för dem som sliter på golvet. Det är riktigt tråkigt. Varför inte dela med sig när det nu går så bra? säger Ulla-Britt Thor ombudsman på Handels i Göteborg.

Sparar tvärtom in på personal

På Ica Maxi Grafiska vägen vittnar en tidigare anställd tvärtom om en snål kultur, där anställda till exempel inte fick ut rätt övertidsersättning.

– Personer med stark vilja ville man bli av med genom att placera om dem och fula med deras scheman. Att dela med sig var knappast något man gjorde. Tvärtom sparade man in så mycket man kunde på personalen, menar personen.

Annat på lagren

På lagersidan får dock anställda bonus. Detta eftersom lagren ägs centralt av Ica Sverige och inte av handlarna. Som mest kan man få 12 000 kronor.

– Medarbetare inom Ica:s verksamhet i Sverige omfattas av ett rörligt ersättningsprogram. Hur stor ersättningen blir beror på i vilken utsträckning årsmålen uppnås, och antalet timmar man jobbat under året, säger Mats Mehlberg, pressansvarig på Ica, till Handelsnytt.

Fakta: Vinstmaskinen Ica

Enligt en granskning av Ica i Dagens Nyheter steg försäljningen inom kedjan med 5 miljarder till 114,4 miljarder förra året. Vinsten före skatt ökade med omkring 140 miljoner kronor till knappt 4 miljarder.

Vinsterna i de största butikerna delas med Ica Sverige. Ägarna till de större butikerna har trots det en mycket högre inkomst än en VD på ett börsbolag.

Granskningen baseras på cirka 1 230 bolag.