– Jag blev jätteglad när det bestämdes. Det skyddar både mig och kunderna. Jag känner mig tryggare med visiret. Det är klart man funderar. Vi kan ju inte stanna hemma utan måste gå till jobbet, säger Annika Andersson som jobbar på Hemköp i Malung.

Sedan en vecka tillbaka har alla anställda i butiken visir. Det är för att skydda personalen eftersom en del kunder inte stannar hemma när de får symptom eller håller rekommenderat avstånd.

Visiret ska skydda de anställda, eftersom en del kunder varken stannar hemma vid symptom eller håller avstånd.
– Även om de flesta kunder sköter sig blir visiret en påminnelse, säger Pernilla Eriksson, butikschef på Hemköp i Malung.

– Det händer att kunder glömmer bort sig. Visiret blir en påminnelse. Vi har bara fått positiva reaktioner, säger butikschef Pernilla Eriksson.

Utsätts för smittorisk varje dag

Det var när smittspridningen av covid-19 tog fart igen som Hemköp i Malung funderade på att införa visir.

– Vi visste inte riktigt hur beskedet om att ”nu är det hockey-hjälm” som gäller skulle tas emot, säger butikschefen Pernilla Eriksson.

Men så kom frågan om munskydd från en anställd.

– Då var det bara att trycka på köpa-knappen för alla anställda. Vi i butik utsätts ju varje dag för smittrisk på jobbet.

Linda Claesson som jobbar i butiken är inte rädd att smittas av corona för egen del. Men hon tänker på sin pappa.

– Jag vill inte att han ska bli smittad. Det känns tryggt att vi har visir, både för vår skull och för kunderna.

Hur är det att bära visiret?

– Man blir van vid det. Det är väldigt lätt att ta på, bara att sätta på huvudet och dra ner över ansiktet.

Visiren kommer att vara kvar så länge covid-19 är kvar. Att det blev visir och inte munskydd beror enligt butikschef Pernilla Eriksson på att visir är lättare att bära och inte lika jobbiga att andas genom när man springer runt i butiken och hjälper kunder.

Munskydd – detta gäller

Folkhälsomyndigheten har inte gått ut med någon rekommendation om munskydd, varken i samhället i stort eller för butiksanställda. Men fler experter – forskare och smittskyddsläkare – har argumnterat för munskydd. I slutet av november gick Kungliga Vetenskapsakademin ut med en rapport som konstaterade att det finns både experimentella och epidemiologiska belägg för att munskydd minskar risken för luftsmitta och att alla verktyg i verktygslådan bör användas för att få ner smittspridningen och dit hör munskydd.

Men det finns alltså inga krav på munskydd för butiksanställda i Sverige. Det finns å andra sidan inte heller något förbud mot att bära munskydd för butiksanställda.

Svensk Handel följer Folkhälsomyndighetens (FHM:s) direktiv när de ger sina medlemmar råd. Så länge rekommendationerna från FHM ser ut som i dag har branschorganisationen inga planer att inför krav på munskydd i handeln. Handels vill att de anställda som vill ha munskydd ska få ha det om de vill.