”Om jobbet gör livet bättre? Vet inte. Jag har jobbat här i 20 år nu, halva livet. Tänkte sluta för länge sedan, men när mina barns mamma gick bort och jag blev ensam var det inte så lätt att byta jobb. Man tänker inte mycket när man jobbar med orderplock, man blir som en robot som gör det man ska. Det är inte värsta coola jobbet, men okej för en vanlig arbetstagare utan högskoleutbildning. Gemenskapen med jobbarkompisarna betyder mycket. Man fikar tillsammans och hinner slänga käft med kollegorna i plocket. Som tur är styrs vi inte av en röst i hörlurar som på vissa andra lager där de inte kan prata med varandra. Många lyssnar på musik när de jobbar, själv brukar jag lyssna på radio.

När jag började här ägdes vi av staten. Sen togs lagret över av en entreprenör och det blev ett stressigare klimat. En plockare lyfter 15 ton om dan, och när man kommer hem orkar man inte mycket mer än slänga sig på soffan. Efter många års kamp ska vi äntligen få lyfthjälpmedel som gör jobbet lättare, då blir det också lättare att göra något meningsfullt på fritiden. Jag brukar träna och är kock i hemvärnet, det är ett meningsfullt sammanhang.

Mina uppdrag som fackombud och skyddsombud ger mig också mycket, det känns bra när folk blir glada av att få hjälp. Fast det är tungt att vara ensam facklig bland hundra anställda, efter coronan hoppas jag att vi kan bilda klubb.

Många slutar efter ett år för att de inte står ut. Jobbet skulle bli mer meningsfullt om vi anställda fick påverka arbetsorganisationen och annat som är viktigt. Och fick mer kompetensutveckling så man utvecklas i jobbet. Efter 20 år här har jag fått en dator där jag kontrollerar lagersaldot. Det är intressantare och mindre slitsamt än att bara gå och plocka.”

Berättat för 
Staffan Julius

Hur har du det på jobbet?

Bidrar ditt jobb till att göra livet bättre? Om inte, vad är det som hindrar dig att utvecklas och komma till din rätt? Hur skulle arbetet kunna bli mera meningsfullt?

Säg din mening! Kommentera artikeln via länken nedan eller mejla till staffan.julius@handelsnytt.se