Beatrix Marquez Lago brinner för ”den solidariska biten” i fackligt arbete.

Hon rör sig både fort och långsamt, Beatrix Marquez Lago.

Å ena sidan har hon stannat ovanligt länge på lagerjobbet hon halkade in på som nyinflyttad i Göteborg för åtta år sedan. Kväll efter kväll, månad efter månad plockar hon matvaror från plockplats till truck och paketerar om till varupall som butikerna beställt. Hon rusar inte för att ständigt uppnå maxbonus och på köpet kanske dra på sig diskbråck och ryggskott som vissa av arbetskamraterna. Hon trivs med sitt jobb.

– Jag vet vad som förväntas av mig, jag har goa kollegor och när jag stämplar ut så stämplar jag ut. Skönt att inte ta med sig jobbet hem, som många i serviceyrken gör.

Snabb karriär i facket

Många lagerarbetare som slutar efter ett par år för att utbilda sig och byta yrke. Inte Beatrix Marquez Lago.

– Jag får utbyte av att engagera mig på arbetsplatsen.

På det området har det å andra sidan gått fort. Sex år efter att hon tackade ja till sitt första fackliga uppdrag för att hon gillade att ”tjöta” med arbetskamraterna föreslås hon ta plats i Handels förbundsstyrelse. Valet sker på kongressen 5–6 maj.

Beatrix Marquez Lago

Ålder: 28 år.
Bor: I hus med trädgård i Bohus, Kungälv.
Jobb: Lagerarbetare på Dagab Göteborg.
Tjänar: Drygt 36 000 kr/mån.
Familj: Singel. Föräldrar i Västerås. Sju syskon.
Aktuell: Föreslagen att väljas in i Handels förbundsstyrelse på kongressen 6–7 maj.

Vägen dit har gått genom fackligt slit i klubben på Dagab, där det bästa hon vet är ”den solidariska biten”.

– Lagerjobbet är så individuellt. Det händer något när alla går ihop och blir ett kollektiv som visar jävlaranamma!

Samma musik för alla

Som när arbetsgivaren slutade reparera truckarnas radioapparater och i stället monterade surroundhögtalare i taket som skulle spela samma musik för alla.

– Det landade inte fint hos knegarna på golvet.

Till huset i Bohus som Beatrix Marquez Lago flyttat in i hör en trädgård som hon vill försöka odla upp.

Fackklubben samlade nära 200 namnunderskrifter mot nyordningen och begärde förhandling. Resultatet blev att varje truck utrustades med usb-uttag där föraren kan ladda mobil eller ansluta högtalare.

– Vi fick arbetsgivaren att förstå hur viktigt det är att var och en får välja vad man lyssnar på, säger Beatrix som själv får arbetsdagen att gå med hjälp av Kent, krim-poddar och topplistor.

Bra diskussioner

Det hittills mest utvecklande i Beatrix fackliga karriär var när hon tillsammans med andra förtroendevalda besökte lagerarbetsplatser för att prata samhällsfrågor och arbetsmarknadspolitik inför valet 2018.

– Vi förmedlade hur viktigt det är att lägga näsan i blöt och läsa på om vad politiska förslag innebär. Det blev bra diskussioner, även med dem som inte höll med. Kanske för att jag inte var ”någon från förbundet” utan en vanlig plockare som kör samma truck som de.

Beatrix bästa tips

”Om något känns orättvist på golvet, så är det antagligen det. Men du kan inte förvänta dig att få det bättre på arbetsplatsen om du själv inte tänker lägga näsan i blöt. Bäst förändrar ni i kollektivet – gå med i facket!”

Det grämer henne att vårens Handelskongress inte blir en samling av flera hundra förtroende­valda på samma plats. Samtidigt ser hon fördelar med det digitala stormöte som pandemin tvingat fram.

– Kanske vågar fler ställa sig i talarstolen när den är i ens eget vardagsrum.

Machokultur

Först vid kongressens fortsättning i januari 2022 lär hon få chans att tala för sin egen motion med förslag att Handels ska införa ett nytt fackligt uppdrag: jämlikhetsombud. Hennes klubb har redan haft ett sådant ombud, som bevakade att villkoren blir lika för kvinnor och män, svenskar och utlandsfödda.

– Lager kan vara en hård miljö med tunga lyft, machokultur, sexuella trakasserier och löneskillnader. Vi behöver få in fler kvinnor, få dem att känna sig bekväma på jobbet och våga ta plats. Samtidigt behöver vi jobba mot smygrasism och etnisk diskriminering.

Att hon själv lyckats ta sig fram förklarar hon med envishet och ”pannben”.

– Jag ger mig inte när jag möter motstånd, jag kör ändå.

Tatueringar är en hobby för Beatrix Marquez Lago. Hon har kommit en bra bit mot målet att täcka all hud från halsen och nedåt. Högerhanden pryds av en röd ros och ryggen av Rödluvan och vargen.

Flykt från diktatur

En del av drivet och det solidariska tänkandet har hon från sin pappa, som på 1970-talet kom som politisk flykting från Chile och alltid talat varmt om Olof Palme. Tankarna om att fly från en diktatur ledde henne härom året till att läsa på om förintelsen och besöka nazisternas dödsläger Auschwitz. Resan blev en skakande upplevelse som samtidigt gav oroande tankeställare om vad som håller på att hända med demokratin i Polen.

– Några veckor efter vårt besök införde de hbtq-fria zoner, säger Beatrix som vid den tiden levde tillsammans med en kvinna.

Det är viktigt för mig att vara en ung röst. Handels måste lyfta ungas problem och hjälpa dem börja sitt vuxenliv. Förutom att laga las, öka jämlikheten och stärka miljöarbetet.

Beatrix Marquez Lago

I Handels förbundsstyrelse har hon redan suttit två år – som ungdomsrepresentant. Nu föreslås hon bli invald som ordinarie ledamot och ser ut att bli den enda under 30 år.

– Det är viktigt för mig att vara en ung röst. Handels måste lyfta ungas problem och hjälpa dem börja sitt vuxenliv. Förutom att laga las, öka jämlikheten och stärka miljöarbetet.

Beatrix Marquez Lago gillar att vandra i naturen. Förra sommaren gick hon till Kebnekaise, nästa mål är Jämtlandstriangeln. Men det finns också fina vandringsleder nära hemmet i Bohuslän.

Även på fritiden rör hon sig fort och långsamt. Hon älskar att ta spontana turer på sin grönskimrande motorcykel, en Yamaha Bolt 950.

– Det är fart i den.

En annan passion är fotvandring – i Bohuslandskap eller fjällnatur. Förra sommaren gick hon Kungsleden från Sarek till Kebnekaise, men nådde inte ända upp på grund av dåligt väder.

I den fackliga rörelsen har 28-åringen hittills gjort en snabb resa. Vill hon fortsätta mot toppen? Var är hon om tio år?

– Det får vi se. Jag tar emot alla utmaningar med öppna armar.

Missar kongressen

Sedan intervjun gjordes har Beatrix Marquez Lago genomgått en akut operation. Hon kan av hälsoskäl inte delta på Handels kongress, men är fortfarande kandidat i valet till förbundsstyrelsen.