Grattis! Varför sökte du stipendiet?

– Tack! Jag har gått in och täckt en del för min för min handlare. Det är skitkul och jag har ett driv i det. Jag ville få ännu mer erfarenhet och axla det själv. Det jag längtar efter är ansvarsbiten och att få hålla på med annat i butiken, sånt som inte kunden alltid ser.

– I ansökan berättade jag ärligt vem jag är. Man ska vara ärlig, även med det man inte kan. Det är så lätt att smöra på och lyfta sig själv till skyarna.

Man ska vara ärlig, även med det man inte kan. Det är så lätt att smöra på och lyfta sig själv till skyarna.

Cecilia Andersson, Ica Nära Ornäs.

Vad är det du ska göra?

– Jag ska gå Icas interna utbildning som heter FLU (företags- och ledarutbildning). Stipendiet ligger på 20 000 kronor. Det blir nog mycket fokus på butiksekonomi, ledarskap och personalfrågor.

Karriärvägarna i handeln får ibland kritik för att vara snäva. Håller du med?

– Ja det ligger något i det. Jag jobbar ju på en liten Nära-butik och då är det lättare att kliva fram. I större butiker är det nog svårare. Även inom andra delar av handeln som klädkedjor och liknande. Det känns som om man kommer till en viss gräns och sen är det stopp. På så sätt är det skönt att vara på Ica. Det är bredare.  

Det brukar ju sägas enda chansen att bli rik i Sverige är att bli Ica-handlare eller att vinna på Triss. Är det en del av motiveringen här?

– Haha ja det lockar ju såklart. Men det är en lång väg tills att man kan sätta sig ner och bara tjäna pengar. Det är mycket slit. En livsstil. Det ser jag på min handlare. Om en frys pajar måste han ge sig upp mitt i natten och fixa det.

Stipendiet finns för att öka andelen kvinnliga handlare, som i dag bara är 21 procent. Hur tänker du kring det?

– Som kvinna tycker jag att det är alldeles för få. Sen har det ju ökat. Från 16 procent 2009. Det märks att det är fler kvinnor som vill i dag. Det är tydligt på utbildningarna. Jag är stolt att få vara en del i att få upp de siffrorna.